[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#77 咩MOON都冇貨

1001 回覆
10 Like 6 Dislike
u2720q 見有貨賣4000 是咪好抵
差唔多出下一代
WHERE?
諗住駁macbook pro同ps4 主要做文書嘢 同埋睇youtube同Netflix 間唔中打吓機

想問asus PA278CV定dell S2722QC好啲?
LG 樂金 27" UltraGear QHD Nano IPS HDR Monitor 27GP83B-B

https://m.price.com.hk/product.php?p=511026&ct=review
呢隻點睇 3200 165hz 2k nano ips 27吋 好似好抵
呢個價錢除咗x32fp真係好似冇咩可以揀 華碩又唔出平價版
PG32UQXE
貴咁多 過唔到心理關口
錢係其次,共碩啲mon嘅QC同保養伏到喊
買左個Asus VG27AQ (有一點死點, 屌)
因為電腦得i7 4770 + RTX2080, 行2k會full load
我打機通常用borderless windowed fullscreen, 究竟應該set 100, 120定144hz好?
如果我部機根本上唔到144hz, 有adaptive-sync其實係咪set大左都無所謂?
有幾多巴打買完Mon會做calibration? 定上網搵人地既setting去跟返就算?
通常用嚟揾食先需要cal

一般打機睇戲唔太理解cal嚟做乜
Cal 完都睇唔到分別啦 一般用家?
一般黎講 你用既程式有支援ICC profile先得 同埋有公差 用人地個icc唔一定準
好多mon出廠色準係垃圾
肉眼可見既色差
嚟緊諗住買隻4kmon都諗緊...唔知邊度有得租嚟用一次
想買多隻做副mon
暫時睇緊u2422he
諗住攞嚟平時上堂用加editing
Budget around 2500
有冇邊隻都OK?
而家有隻Samsung 2k144
所以gaming mon 唔考慮
wfh文書用mon,買兩隻1k cheap samsung 24inch,定有咩suggestion大家
見到post頭個表好多Moon入面都停產晒
特別係tn panel既144hz mon
得返d垃圾va 一係極貴的ips
首款採用三星QD-OLED技術的顯示器將於今年春季上市,售價為1,300美元

DELL的Alienware AW3423DW將是第一款使用 QD-OLED 面板的顯示器。擁有VESA Display HDR 400 True Black和G-Sync Ultimate認證,可實現99.3% DCI-P3色彩空間 ,並提供3440×1440超寬OLED 1800R曲面面板,顯示器為34吋大小,有21:9 縱橫比和175Hz刷新率。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞