[親生仔] Google Pixel 討論區 (77)爆post唔開post..

1001 回覆
10 Like 3 Dislike

Google Pixel系列行貨問題
Google現階段未有對外公佈香港行貨消息, 各位有興趣巴打, 請自行尋找渠道購買。

Google Pixel 4 / 4XL Motion Sense
因地區問題 , 香港暫時用不到 , 有需要請自行root機開啟 , 承擔風險

Google Pixel 6 / 6 PRO VOLTE / 5G
用唔到, 除非你ROOT機

實用連結:
Factory Images for Pixel/Nexus Devices: (需要 Unlock Bootloader)
https://developers.google.com/android/images

OTA Images for Pixel/Nexus Devices (不需要Unlock Bootloader)
https://developers.google.com/android/ota

Mon貼報告 & 拎機溫馨提示:拎機開箱一定要拍片(出事時同CS嘈可能有用)

12月更新後mon貼報告(集思廣益,引用回覆講下你用緊嗰個牌子)

夾到指紋
1. Hoda UV貼
2. ASPRO UV貼
3. Spigen Neoflex 軟貼
4. 犀牛軟貼
5. Devilcase 電競霧面
6. 寶狼 UV貼 參考成功率: 6/10 -> "重新set過幾次"後有 9/10, 可能要大力少少

夾唔到指紋
1. Aircase UV貼 參考成功率: 3/10
咁多位大佬
我部4xl彌留緊,準備買部新pixel
屋企附近有領域賣6pro 128 $8699
大家點睇
有啲擔心領域會唔會好伏
想問大家收notifications 有冇delay 問題?
lm
貴撚到 p6p 256用非免稅倉運都唔洗咁貴
唉,如果唔係急用我都會amazon買再轉運
但係而家買得嚟,分分鐘3月都未有
而家尷尬在於,機就係要換,但係又唔想使幾千買部過渡機,係買就買部可以用得長遠嘅
但係6p而家好似無論個spec到買嘅方法都好濕濟
細機抵玩啲

你唔開post
我就係人辦, 手持4XL入咗P6P 256嘅大伏, 不停中無盡reboot + cannot load Android system, 依家中bug情況不明

唔急嘅搵住部二手4仔頂住先
但係6係咪仲撚劣
仲要經啲閪鋪買,如果真係要揀,友和係咪會好過領域

對唔住巴打,自隊
你係邊度買?
買咗幾銀
而家部嘢點處理
dcfever賣家, 水貨無單, 唔知點搞
睇你幾趕 美store買兩個禮拜運到落黎
諗起有個frd喺carousell買咗部6pro,都幾撚夠膽

查實講返香港啲鋪頭通常衰咩,領域嗰啲,賣二手機?
一匹布咁長其實
我部4xl其實2年幾貨仔,當初新機落地個幾禮拜整爆mon,攞咗去個相熟維修到攪,換咗塊新嘅殼,然後途中斷斷續續又換過電咁
到近排又跌多次電話,個mon就裂咗,然後而家唔撳佢都會自動跳跳吓咁,唔係好控制到,都唔知捱到幾耐

啱啱去台灣google store睇咗,都係7500多啲,計埋運費真係仲平
同個又係pixel fans friend傾完,似乎我買6好似抵玩啲
6同6pro之間個分別好似唔值3k咁多
加上網上睇完價,6香港買定係外國買都係5k出頭,無咁肉赤
(純鳩嗡)
其實我覺得你個情況似有hardware壞
唔關os事
諗落都係買6算了,唔俾多3k上pro
呢代感覺好似唔係幾值得上旗艦,再者睇完兩部啲spec,個分野唔係好值3k
但呢度巴絲講到6樣樣都差D.
首先個MON可能已經令你後悔.
我暫時睇最大分別應該就係個resolution 同埋鏡頭無咗望遠,但係其他嘢例如u呀好似都一樣?
有無啲咩明顯弊病係好多人講
同埋我都有啲衰格
其實暗啞底係想等佢出7甚至8,睇下到時咩料
而我而家有好急切需要換機,所以先諗下有冇部可以頂住先,起碼比我生存到見到新一代
auto rotate 時得時唔得.
指紋 sensor 靈敏麻麻.
但我已經唔記得係6 定6PRO 定 both.
真係睇你好唔好彩我部6p so far一個bug都無中到,開心使用中
每代google電話都好似派彩咁
香港仲要得水貨簡直係俄羅斯輪盤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞