(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區142 新手問野請睇#1

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
又真喎
39 真係唔算多
不過佢好似 173?
係。 但佢頭細腰細。 所以比例好好睇 好例三角。
peeta 應該都算肩闊?
不過頭都大
各位唔好對自己要求太高
行出街至一半都掠唔起件衫 / 大肚腩
有無舉重師兄分享下program
go24會員請小心

無contract 點延期?
恕我無知
香港玩舉重加埋有冇100人
近年多咗見連女都有玩,go24都幾多人玩,加埋啲weightlifting studio CrossFit gym應該起碼幾百至一千
我岩岩開始玩 其實都係不斷重複dl同high pull
個動作真係好難成日驚撞到恥骨
ching分享下點練
喺屋企都冇得練
練幾多日 練幾耐 想focus咩 乜都無點分享比你
上catalyst athletics好多program 實有啱你用
舉重個技巧同柔軟度要求好高
同埋佢哋做嘅嘢就係不停重複重複又重複
一個禮拜六日不停clean, snatch, jerk, squat,dl

香港好少地方教舉重, 所以比較少人玩
淨係基本動作都有排練,好耐之前學power clean都學咗三四個月(好彩唔使錢)

利伸淨係識一兩個動作
成個動作係向上拉支bar,腳+hip發力
撞到恥骨因為你向前發力唔係向上
如果你做得多hang high pull,就會感受到個hip發力,clean就係dl>high pull>放支bar上自己鎖骨

千祈唔好用手腕托支bar,你一定唔會夠力/手腕痛
個動作係要放支bar上自己鎖骨, 想像下自己個人「捐」落去支bar下面(我知咁講好抽象)

個人經驗分享,自己都係識少少

https://youtu.be/KDrUZGK9D5o
都係睇下啲專家教路

https://www.t-nation.com/training/olympic-lift-variations-to-get-big/

唔係純舉重program, 主打complex,可以一戰
一早開返啦柒頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞