(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區142 新手問野請睇#1

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
+1
我隻手單獨拎出嚟睇唔細
但天生胸骨大顯得細

想問下有冇師兄用緊呢兩款啞嫁 好唔好用的
見都係1560一set 會唔會食水深
一樣
好慘的 買衫啲size 個胸撐得起 手臂位又鬆泡泡
現家 一週4日手 差唔多30組,只練8組胸
飲太多水
我個隻用左一排 so far無問題
最近大屋搬細屋可唔可以幫我接收左佢
咁台灣點解釋
台灣一樣內鬥
你有留意開台灣YouTuber就知
館長都同唔少健身同業嘈過
佢自己手下都有人出嚟自立門戶屌返館長轉頭
館長個價值觀就係偏向開明,比較似西方思想,佢成功創立自己事業,係市場上有一定位,咁固有既利益集團就會搵少左,自然就有仇家既出現,正如香港既健美圈一樣,當年新會創立就係頂唔順舊會老屎忽文化,Hugo亦係第一個肯揼錢去ifbb 拎pro卡黎香港,係幫左好多追夢既人,但而家既新會咪又係行緊去舊會既老屎忽文化,華人社會要進步,永遠都係靠班後生仔去創新去改變,但當班後生有固定既利益之後又行返老屎忽文化,無限loop
俾個制度打壓完,成功生還,就會加入個制度打壓新人,華人就係咁低等

華人既生命周期就係慢慢變成自己以前討厭既人
冇問題呀,淘寶貨色,carousell 揾下
我同意
純粹想講台灣一樣有內鬥啫
華人社會價值觀就係人地唔仆街死,自己就係仆街死個個
請問如果我練Arnold press 係咪就唔洗做普通overhead shoulder press? 因為我見arnold做既motion其實已包含普通shoulder press

其實想問清楚concept野係:練同一個部位用多過一種動作去練 咁我要點揀邊d動作 而又唔會太overlap 好似1999 希望表達得清楚
我自己會2揀1黎做 唔會一日做曬兩個都係DB vertical press嘅動作
又創新高起碼封多一個月
第一考慮可唔可以刺激果舊肌肉既所有head
例如Squat刺激rectus femoris(長頭) 比較少
最好做返leg extension黎刺激佢

第二搵一個要平衡既動作之餘要搵返一個技術低 唔洗平衡既動作
例如squat配leg press

第三如果你main lift有弱點
做d variation針對佢
例如做pin squat針對低位發力

你個case黎講
我建議做military press + seated dumbbell press/arnold press就夠
前膊推胸都練唔少 有力淨練中後膊仲好
邊有人肯比佢屌咁撚核突成個變態佬咁
1560即係輕量級 (5-52.5磅) x 2
同重量都係一對,淘寶賣八百幾
多謝 好詳細
學到野 第一次接觸長頭同短頭既concept 平時睇台灣健身utube好似冇提過
本身諗住過埋新年假開始cut準備beach season
但而家封gym好難keep到volume 驚跌肌肉唔敢cut
有冇人試過
如果連續兩日Bench press
一日多下數 (6-10下*3) 不過完全冇其他Accessory
中間冇休息日 會唔會好影響第二日做大重量?
之前試過smolov jr
好影響下一日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞