(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區142 新手問野請睇#1

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
新手想問深蹲

1.落晒 定 落8成?
2.落到底 洗唔洗hold 1-2秒?

thx
外國啲撚屌未出名到香港已經收咗皮啫
同埋喺晒ticktok度
館長直頭黑底喎
黑底先夠道義
師兄請問唔上螺絲係咪真係撐到?
好驚唔上螺絲會跌落嚟,諗緊買唔買
始終香港個餅太細
你開gym就好難唔踩入呢趟渾水
香港鼻屎咁大嘅地方開咁多間gym
大家爭客爭學生
實多磨擦
睇情況啦
做大個餅,有錢齊齊搵
玩左廿幾年都係玩波標緊係細啦,呢幾年snc 攀石 街健 free flow 唔同門派叫做興起左,波標佬仲用返舊果套階級制度去撈就遲早比市場淘汰啦
落到平行但少少 = competition squat
落到底= ass to grass squat
落5至 8成 = half squat
full pin squat
half pin squat
1/3 pin squat
box squat
static hold
static hold + step out.

tempo
paused

全部練唔同野,主要睇下你弱項係邊, 然後再強化
所以應該向coffee 同herablife 個類人埋手,而唔係健身圈內互片
呀諾而家post 人地址又上門屌人老母,拍晒片比人揸春袋
坦白講 coffee 算教得好,屌爆hard sell/康記傳銷狗就真嘅
Starbucks同大隊長係邊個
coffee 喎
新手嘅話可以aim powerlift果隻深度
大約係大脾同地面parallel再低少少
會比較適合大眾多d
去到落哂(atg)嘅話要求嘅mobility係幾高下
同你想像就咁踎係到好唔同
睇目的

想增肌/練力其實去到大脾同地面平衡已好夠,再落無分別,而且有啲人mobility 就係去唔到咁落,無謂夾硬洗唔洗停都係睇你練咩,有停頓可以增加time under tension,對增肌有利,但當然都量力而為。玩powerlifting 既人有時會做輕啲但pause rep,目的係熟習成個movement 唔同位置既發力同感覺,所以真係睇你玩咩。新手可以用輕重量睇自己落到幾多同做慢啲感覺下個動作

同埋唔同專項都有分別,想練爆發力通當會連大脾平行地面都唔到,quarter squat咁模擬番你跳咁 ,其實膝頭都係屈好少就跳

練weightlifting 先要全蹲ass to grass
掂的,我負重20kg都得,total接近100kg都無問題
呢位師兄好大仇口
咁我放心買了, 唔該哂
牙活個金沙雞脾幾正
完全屌打老麥kfc 不過都幾貴
應該點都好過嗰個大頭盔
唔講政治
Kfc 狗都唔屌 垃圾黎
佢個場唔係好少野好細咩? 有咩咁靚?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞