準護士狠評棄養倉鼠小朋友「玻璃心」

721 回覆
50 Like 2357 Dislike
呢個黑醫護嚟度大肆播毒

毒撚嗰種毒wwwww
呢啲臭閪咁冇同情心心地一定好差好惡毒
首先我唔係咁鍾意功利主義呢個譯法 但無所謂啦
件事嘅本質是否正確同埋是否可以做
可以加埋之後js mill‘s嘅higher 同lower pleasure嚟睇
濫殺動物虐待動物帶來嘅快樂係lower嘅 因為佢屬於官能刺激
而你養寵物同寵物有交流互動就屬於higher
係屬於知性靈性上嘅滿足
但當然最好就梗係由得動物自己自由自在啦

而人類是否應該食動物又要refer返去人類嘅動物性
人雖然講道德但無辦法完全抹去佢嘅動物性
人係需要食物而人嘅演化就係雜食
所以我覺得係呢個位 人殺生的確係唔道德
而唔係為咗食物為咗求生而殺就更加唔道德 浪費食物同理

我好佩服辛格佢完全茹素呢樣嘢
講個套做個套 完全實踐效益主義
但佢係疫苗撚
冷血既人做護士隨時會死人
當佢Quote utilitarianism 係無quote 錯野,
問題係,點解utilitarianism 就係宇宙唯一真理?

我信康德嗰套「自然道德律」,打從內心反對濫殺呢個行為,又唔得嘅?
原來連登小眾=普遍香港人
失覺曬
我估佢只係識少少經典嘅utilitarianism就攞嚟用
到呢家呢個年代,Peter Singer作為utilitarian都develop佢嘅Animal rights theory,同樣視動物嘅moral status同人類對等
所以佢咁真係俾位人入

講起Deontology,康德其實都只係視動物為機械咁,所以係作為Kantian嘅Tom Regan先將義務論擺落動物到

不過就算我hold moral subjectivism都可以反對濫殺呢個行為
對唔住咯手joke
只可以係連登做正字刑警既雙標仔
無它,可能佢阿媽係佢一個月大的時候棄養佢都無喊,所以佢比較堅強
樓主pin呢個啦
睇撚住明報新聞係到9up兇鳩人
屌你老母話人學術低
明明自己都係睇明報做廢老9up
po埋d假新聞 仲要刪撚左肺炎來自武漢呢段
你真係一隻死藍屍
條撚樣潛撚到落地核
po埋d假新聞 扮撚哂專家咩ace2
睇撚住明報9up做專家 挑
又要睇唔起連登「小眾」,又要上黎,係咩心態黎
我上黎同連登係小眾有咩衝突?
咁我唔洗返工返學啦
反正個圈子都係小眾
咩垃圾邏輯黎
真係物以類聚
啲咁撚冷血同on9嘅人都學人做護士
同埋佢個feel似係讀唔成書嗰啲www
多幾個咁嘅人,將來都唔敢去醫院睇病www
一陣比依啲護士人道毁滅咗點算
仲要用殘體 熱搜
ching你搵到窿捐未
黃尸報紙報既野一定係真
人地唔係24小時mon po 就係潛到落地核
其實都真係幾辛苦同黃尸溝通
係ga,你咁睇唔起呢個圈子,但又上黎9up,呢個咪又係你個垃圾邏輯lor
你好搞笑
淨係揀對你有利嘅嚟反駁,駁唔到就扮睇唔到
你同連登其他垃圾物以類聚
你慢慢死雞撐飯蓋啦
慢慢覺得自己代表到主流民意啦
世上好多野都係多重標準
等於自己老母同隔離屋果個師奶跌落海,都救自己老母先啦下化。
冇人會擇銀仔確保公平公正
你句野個core就係會令大眾唔開心 其實你句野更搞笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞