準護士狠評棄養倉鼠小朋友「玻璃心」

721 回覆
50 Like 2357 Dislike
唔關食唔食得事,而係濫殺本身唔啱
首先要問嘅係 咁樣係咪濫殺同殺完之後社會有冇開心左。

濫殺而言,殺左佢地一定係聊勝於無架喎。咁所以個問題殺個效益同必要性要去到一個咩位先唔算濫殺。

殺完之後社會有冇開心左黎講,我都幾肯定係唔開心,因為完全背離晒人文精神同倫理

同埋用返政府嘅邏輯,佢地某程度都當左啲鼠係物品而唔係生命,咁佢地又憑咩銷毀其他人嘅物品
動物冇生命權只係講緊佢生命唔受保障,並不代表政府隨意殺左佢地係啱
我認同係冇問題,如果真係有strong evidence 鼠會傳人,滅鼠係正確做法。

但你嘅論點要成立嘅前提係鼠必然/極大機會傳人,而宜家並未證實到,所以論點並不成立,你都冇反駁到對方講嘅必要性問題

所以問題就係濫殺呢到,食肉=濫殺?因為動物die for nothing 而感到憤怒 = 偽善?
講埋出嚟嗰吓真心尷尬
訓先,希望訓醒睇到你啲偉論
想當年小學養隻龜仔養得個2個星期就死左
我都喊左成晚
所以最後都係back to 功利主義先講得通,基於人文主義,仆街啲講句,只要濫殺令人類開心就可以做?
係效益主義黎講,善事共價於令人開心嘅事,最善事共價於最開心事,換言之冇一個情況係濫殺而人會開心
大把呢啲論調 擺出一副眾人皆醉我獨醒嘅口吻
上面個師兄講得啱㗎 呢樣係對待生命嘅態度
亦係依加呢個世界最需要嘅人文關懷
犬儒仔真係好撚麻煩
話冇理由去食肉果啲傻仔,去睇下Peter singer 有關於食肉理由嘅討論。真係sense 到自己原來只係盲毛一條可以再睇睇動物權益同動物福利嘅分別
樣呢
真係好多人唔識英文扮識英文…. 救命

仲要係咁講人哋冇腦…….
垃圾wwwww
過左十五歲嘅中二病真係應該拎去人道毀滅wwwww
咁係咪夭折左既人先有資格屌9人殺害生命?
傻屄wwwwwwww
咁撚多廢話
笑個小朋友玻璃心
唔知點解d人好鍾意將d食物同寵物比較
同埋好似食肉=唔覺生命可貴=是但殺乜都得
大愛撚出面進場
香港法律寵物係當財產。
同d熱狗一撚樣
法例可以既話 其實可以
大陸廣西個狗肉節唔係單純反食狗肉 佢地會偷走人地啲名種狗黎食 如果係飼養既 道德問題會細啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞