準護士狠評棄養倉鼠小朋友「玻璃心」

721 回覆
50 Like 2357 Dislike
冇你老母
個個小朋友都係咁

細個唔見個玩具都可以唔開心成個月 依家仲係隻寵物

人類本來就係從小學習如何面對得失
珍惜所有 懂得放手

你依家認同個護士笑個靚仔喊

你無野啊
打得越多唔係越正確
cctoy:講唔過一句就人身攻擊當駁左
人哋反省完道咗歉就算啦
走啦 傻閪屌你老母
好撚似之前為駁而駁果班連仔
大唔大愛關佢咩事呢
自己寵物死左唔喊得?
咁撚樣做護士得唔得
遲下又輕鬆三皮野養件廢柴。
Nursing school可唔可以收高少少,杜絕啲垃圾
佢冇講錯,最錯係右下角嗰度
右下角係完全缺乏同理心
反而其他係幾好嘅批判
Jeremy Bentham 直情還魂屌鳩呢條臭雞亂撻朵
wwwwww
收皮啦
條撚樣有乜資格做nurse
好多生命都係為咗滿足人類而死
咁講蚊又係咪為滿足青蛙而生?
人歸根究底都係動物
需要靠食其他動物為生
只不過我地係呢個地球上最高智慧嘅生物
有能力咁去生產更多動物去自給自足
咁而有能力嘅同時就要有責任去令到呢啲動物被圈養同屠宰時唔受苦
唔浪費佢地身體
that’s why要珍惜食物

當然殺雞回響未必有咁大
但唔會冇反應 畢竟動物權益係呢十年都好多noise
同埋其實好多人對今次咁大反應
主要都係因為on9政府下決定太倉猝
根本未查清楚就殺
如果佢真係查到源頭係呢批倉鼠同其他小動物
相信啲人都唔會咁反對
咁大個仲叫自己名應該係弱智www
白衣天使 草
真人相?
咁如果我話我養隻狗嘅目的係要黎食 咁我養大佢就食左佢 佢係咪死得有價值所以就冇問題
條女提到 殺寵物同家畜都無感
佢覺得啲人偽善 親疏有別 日日食肉但又覺得寵物唔殺得

但佢無考慮到其他原因

殺雞牛羊 係因為要做食物
但殺倉鼠兔仔係濫殺 因為唔係evidence based既決定
而城大最新都指出 由寵物傳人風險極低
同獵殺野豬一樣 係隨心濫殺

對殺牛羊無感 但對殺倉鼠覺得婉惜
唔一定係親疏有別
可以係因為覺得被濫殺而同情

我相信有同理心既人 都唔會支持濫殺 就好似野豬一樣
你知唔知濫殺嘅定義係咩…
所有生命係平等既,好正路
但理論還理論,現實還現實
現實世界就係生命有高低,職業有分貴賤
人類對生物有唔同既preference
有d人鍾意自己,有d人鍾意貓狗,有d人鍾意昆蟲,所以無論咩生物被殺都會有人表現出傷心

而依件事唔應該討論生命平唔平等,要係要討論政府個政策係咪on9,令班動物無啦啦被殺

bio第一堂就教過,專重生命,每個生命既失去都會有佢既目的,正如中學bio劏青蛙咁,就係比學生學習,雞鴨魚就係比人維持生命,而依兩千幾隻係die for nothing, 政府個on9政策
我只係知道cctoy從來都係因爲政治正確而定義所有野
原來動物知道自己點解會比人殺既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞