準護士狠評棄養倉鼠小朋友「玻璃心」

721 回覆
50 Like 2357 Dislike
其實你地班人用呢套道德綁架都用左兩年啦
水曬班手joke去坐監
其實你地知唔知呢套真係好低能
傻閪上連登鳩UP咪算囉
佢真係以為自己好撚醒係IG度發表偉論
又係D酸臭動漫毒撚
19年之後你冇開過po
證明我冇水過人
irrelevant contention
手足一定支持濫殺喇
好條撚咩首先係佢嘅哲學入面自私感情同博愛係mutually exclusive,我完全唔明呢個講法係點得出黎

進而假設個細佬係純粹因為自私感情而唔開心都不當啦。細佬未必有完整道德觀,但有基本共情能力。假設今日隔離鄰居果隻倉鼠都要死,呢個細路會更加唔開心。如果一個人同意呢個講法嘅話,佢都同意小朋友唔係淨係因為私人感情而喊。

雞脾嘅比喻完全見唔到個理據係邊,我夠可以話細佬從此理解到投放感情原來會搞到咁唔開心而變得反社會啦

Btw 佢認為大愛係偽善呢樣野已經同佢自稱係效益主義者好大衝突,大概所有祖師爺翻生見到呢啲bullshit 都會屌到佢仆街。
你做咩職業
對動物黎講只可以認知到自己生同死
你將自己既個人感受同殺既目的強加去動物度
係咪中二病?

有菜你唔食 食肉
你同政府一樣 有個好既alternative唔用
係都要用個殺生既方法
我想請問你同政府有咩分別1
其實係
唔係濫殺我覺得係可以

利申有養狗
手足最支持你地 咪又係強加一堆九唔搭八既野落個普通人度
所以咪坐監
九唔撚搭八
wwwwwwwwwwww

w乜野呀,臭閪
都係既 邊個想認自己兩年黎只係用道德兩個字黎站在高地上
而途中又害左幾多人
宜家咪借倉鼠同野豬繼續占據道德高地
即係佢自己都係可以俾人人道毀滅
犬儒仔唔好係度嘈喧巴閉啦,有道德感召就話人搶高地
港女中最柒就係呢種
巴打我理性討論唔好誤會我先,我試下扮佢覆你:
食肉都唔係必要咁做乜要殺黎食?
冇錯
邪教都係咁講 神啊 我感召啦
點解要食菜 植物都係生命
有飯你唔食 食菜
不過是但啦
你地班道德廢物係呢場運動都證明你地有幾垃圾
真係信你地就死得啦
支那人咩都覺得人地侮辱佢,就係玻璃心

因為其他生命而傷心,係同情心/同理心
柒頭皮敗走就死埋一二邊啦,衝出黎攞尾彩好撚毒呀你
同我論點冇衝突嫁
以爲自己好醒
多謝你幫我修飾我既論點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞