準護士狠評棄養倉鼠小朋友「玻璃心」

721 回覆
50 Like 2357 Dislike
我真係冇咁好心機同你補習history ,建議你自己睇多啲人類文明發展
應唔應該食肉->唔應該->咁你唔食肉就自然係食素嫁啦
係兩個唔同命題,但係相關呀
姐係人類之間建立到契約, 就大家唔互食,建立唔到就可以食
外星人黎到地球覺得地球人可以食用,好似人類對待動物咁,你OK?
如果你唔OK,咁點解人食其他動物又得?
果班外星人之間都有契約,佢地都可以講返你把口(作為人類)講既野, 一模一樣,你點睇?
都係on9冇人性藍屍
咁所以咪要打仗囉On9
E家講緊應唔應該食肉,你又答我,咁咪打仗囉
關雞咩事
大把雞心地好過佢
唔好慣左鬧衰人用雞嚟鬧
對啲雞好唔公平
同埋你類比好撚差呀大佬外星人有感知嘅能力,有組成契約嘅能力,已經係at least 同人類同等嘅智慧生物啦,咁又點同人類同動物嘅關係。攞撚埋外星人出黎覆真係唔知你想點
三間半夜我唔想咁燥底,你慢慢
你答唔撚到就收皮啦柒頭
屌你老母,你呢樣又唔識果樣又唔熟都唔知有咩好講。你老母都唔知外乜鳩野星人講撚緊動物呢啲冇思考能力嘅物種又同我假設外星人。社會契約又唔知係乜,你可唔可以知醜啲呀
你自己刨下wiki啦屌你老母,社會契約唔包動物架。世上第一個有理據地提倡動物權益嘅人都係為左追求開心架咋,唔係你講果啲咩食人唔食人
https://zh.m.wikipedia.org/wiki/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E5%A5%91%E7%B4%84
我直情係wiki 抄撚埋比你啦,你呢啲無恥嘅人講到最尾都係想比人屌啫

該類概念的批評者稱動物沒有意識,無法簽訂社會契約,也無法做出道德選擇。因此,他們不能擁有權利,將它們用於滿足食物、娛樂和研究目的並沒有錯,儘管人們可能有責任確保牠們不會遭受不必要的痛苦。[10] 這種觀點通常被稱為動物福利觀點,並為世界上一些最古老的動物保護團體所維護。
所以食肉=支持濫殺?
係咪只要人一旦食過肉,就冇資格對濫殺動物議題出聲?
想知你點睇兩件事嘅關聯性點樣推論到食肉同濫殺冇分別
駁到嘴未呀屌你老母
同埋照你咁講,其實殺過生嘅人已經係罪大惡極,就算你只係殺過隻蚊,都已經冇資格對所有有關生命嘅議題包括濫殺出聲?因為你有份殺過動物
你而家講兩種契約之間嚴重衝突呀嘛,咁呢啲唔係種族戰爭仲可以係咩呀,屌你老母自己off track 左比人笑都可以唔知柒嘅
如果人類冇社會契約,以你咁On9、無知又自大咁話冇理由食肉,你一早比食肉撚斬開十幾碌黎食啦
係你自己assume左人地為左占據道德高地先出嚟屌政府濫殺倉鼠

同社運有乜關係?你都幾九唔搭八
上水未
其實臭雞俾人吊係正常既
臭雞生個乞兒仔
人地答左你又唔明
咁政府殺倉鼠又有冇錯因為佢哋冇權利包括生命權

錯就錯在政府一意孤行咁做,而非濫殺本身?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞