[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(292) 睇#1

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
即係個一體水冷係可以同時代替埋普通風扇嘅散熱,只不過個風道設計返啱就得,係咪咁解?

呢位會然個360排係裝前面
正路就三入兩出 正壓個格網會幫你擋哂啲塵 咁你箱入面會乾淨啲
一見到型老闆即刻諗起呢位會然
https://lihkg.com/thread/2701271/page/1

留言先最精彩
前後上面都出風 CLS

丟撚左側板呢張圖其實好正路 起碼唔洗焗死
上網睇WD default 冇密碼,同埋插PC都唔洗打,搞咗好耐又format咗次,最後update 咗router firmware先搞得掂 明明琴日插usb試都冇事 但依家總算用到啦!

不過又有另一個問題,明明隻HDD係5tb,插PC睇都係5tb,唔知點解插落router 就閹到得返564GB... 上網睇又冇講關於maximum storage capacity,希望到時就算”爆咗564GB” 都可以keep住upload野...

https://www.terminalhk.com/pcSystem/customize/589e7766f99e4f9804751c24

1. 請問上面這個 $4000 砌機 List 有無伏?
2. 如果呢個組合想加少少錢 upgrade,係唔係應該換 RAM / SSD? 麻煩俾下意見

電腦主要用途
- 上網
- 睇 YouTube
- 文書工作 WFH
- 少量編程(整網頁或 visual studio / IntelliJ / Atom)
- 少量打機(育成game 或 The Sims 果d,唔太高階)

唔該哂

著白粒係唔係有咩問題?

同埋部機著晒粒但係個Mon唔著

Spec:12700kf + 3060
插卡同插底板都唔著Mon
564 嘅話意思係 router 應該係用緊舊制式嘅底板 bios。 舊式嘢係最大只認到 564 GB ,你用過咗就會寫唔到。

支援容量上限要自己睇返 router 說明書,隻隻都唔同。
nzxt z73 點樣教靜啲, 我係佢個程式度教都無料到既
自膠,原來要去BIOS教風扇速度

比返你 10代intel落後兩代 你ok咪ok
其他野預你用返3-5年
鐘意咪加多條ram
唔ok可以上12代

轉板- ASRock B660M-HDV DDR4 M.ATX $799
CPU:
Intel® Core™ i3-12100F Processor Cache 4 Core 8 Thread
LGA1700 $1090
or
Intel® Core™ i5-12400F Processor Cache 6 Cores 12 Thread
LGA1700 $1550
全部都係差幾百系列
個配搭都幾差
每一件都係差少少但係地底泥

最唔抵就係張顯示卡

建議一係執二手一係加錢
掉左塊側板變吸塵機
出左門口影唔到俾你
我部機上年重裝完之後 冇入過bios set野
嗰4把風本來係插住NZXT 機箱嘅controller
然係個controller再插底板USB 2.0
後來我試過幾次發現只要風扇唔經controller 直接插底板就會轉
所以我懷疑係咪有咩software 令佢哋唔識轉
又或者個controller 壞咗

個問題暫時叫解決咗
起碼所有風扇都轉得返
但係我就冇得用NZXT software 較啲風扇轉速/較RGB
想問係咪一定要用NZXT controller 先recognise到啲風扇轉速/RGB?

Sorry 個問題會唔會太冷門
NZXT有個software CAM 用黎較fan speed / RGB
唔用佢都得, 直插底板, fan speed入去bios較,
RGB就應該要用共石個software去較
唔裝DISPLAY CARD,而自己本身唔係電腦白痴,識入BIOS自己SET SOC電壓嗰D,我會建議你買5600G,因為INTEL內顯真心廢。但如果你乜鳩都唔識,咁就用返12400,遲下加返3060啦

APU唔岩新手用,嗰D黑MON驅動逾時8搞到你頭痕
有無擺烏龍個mon自己本身嘅制係咪無開到?
師兄, 想問下如果底版包埋bluetooth 同wifi, 駛唔駛另外買天線先用到?
wifi板本身有跟天線比你
問咗幾個cs都搵唔到最大支援容量,但cs refer咗佢哋試過嘅hard drive list,明明啲舊model test過 都support到3TB,咁其實係我個隻(EA9350)唔support 5TB所以剩係detect 到561gb 定係真係最高support到561GB呢?

https://www.linksys.com/us/support-article?articleNum=302835

另外CS有提過partition問題,但我插PC係一隻5TB,上網搵過好似有分GPT, MBR ,唔知關唔關事呢,
請問玩csgo 同aoe2de
用vg28q
即係4k 60hz
用1660夠唔夠做
定係座抵要3060先得?

想砌過部新機 用12代intel但唔知應該買邊張display

利申用itx
Mon肯定連左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞