[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(292) 睇#1

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
Overkill咗
3070>3060ti 兩張行2K都得
不過Inno顯 姑媽牛同NZXT水冷 祝你好運
見到amazon隻vega gt 650先5百蚊, 呢隻有冇伏, 想入定遲d砌細機
最後個句係咩意思
真係新手
部腦會着燈風扇會開,但唔會入boot畫面,又或者有boot畫面但去唔到windows載入就自己重開,一拎走隻second hdd就冇事,我google過啲人係話同火牛有關,有人話係火牛線唔好晒同一條,會唔夠力推,我諗我可以試下
Intel i5-12400 CPU Review & Benchmarks
打機嚟講i3-12100都唔弱 接近/等同i5-11400
https://www.youtube.com/watch?v=_P_AGv-DJbU
花花牛都冇
水冷 連ekwb ,bitspower都冇
悠二冇賣
1 x Super Flower Leadex III ARGB Series 650W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$1,089

總計: $1,089
https://www.faroll.com/customize#MjcyOQ
即係講到尾功能上無咩分別睇個人喜好嚟揀會好啲
機箱呢家野不嬲係睇左樣先
我個人嚟講樣其次 只要唔係好撚樣衰嘅話基本上無咩所謂
nzxt 個software好伏
其實係廠機黎,廢事等顯卡
岩岩發現原來張ram CL係22,咁仲要唔要換左佢
想問下有冇7-8k 打機 list推介
會玩下 apex mh gta lol
唔洗畫圖剪片寫code
無intel/ amd信仰
Mon 只有隻1080p
如果轉牛SFX有冇咩推介見頭post推嘅都唔係sfx款
Seasonic SGX
FSP 金剛彈
Antec HCG GOLD 750W/ NZXT C750 750W 80Plus Gold 點睇 seasonic 代工
呢2個都唔係SFX牛
咁事實上佢atx sfx都兼容
自己砌sfx 比佢砌埋atx話知佢點裝
我會揀seasonic SGX / FSP SFX
呢2款都係扁線, 執線容易好多,
Antec HCG同埋C750都係ATX牛+大蟒蛇線,
佔多左空間, d 線又難執
你搵鋪頭砌, 佢都未切執得靚
anyway, HCG同C750 我會揀HCG
多謝兩洪卓立法會 松野月子• 靈莓 @不了@•解答
我買HCG啦 thanks
伏到爆既list
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞