[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(292) 睇#1

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
唔該哂大佬
本身諗住within 3萬 (連mon)
而家上面果set 就2萬幾
各位大大
本身想屋企個wifi stable 啲,轉左用mesh,反而仲冇咁stable...搞到最近幫部電腦買左張 ASUS PCE-AX3000... 點知因為部desktop係枱底,懷疑個兩條天線接收得唔好,搞到都係好鬼慢...

但因為都買左關係,係咁google有乜計(之後先發現本身有個package有有線底座)

之後係amazon 見到 Eightwood 雙頻天線磁性底座 加密左廢是咁長

我想請教 我就咁買RP-SMA 天線可唔可以駁到去我張卡定要揀入面其他選擇?
唔好意思
另外想再問咁如果用SMR HDD, 資料寫入後最好隔幾耐俾佢整理先再修改/刪除呢?一次過寫入幾十gb都ok?

假設長期插住但唔郁係咪都冇問題?
清理舊顯示卡
發現入邊嘅散熱膏經已乾晒
想重新節過
有冇話需要用特別嘅散熱膏?
1 x Intel® Core™ i7-12700K (只限砌機)
價錢:$3,699

1 x ASUS TUF GAMING Z690-PLUS WIFI D4 DDR4 ATX
價錢:$2,099

1 x G.Skill Trident Z Neo Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz C16 F4-3200C16D-32GTZN
價錢:$1,410

1 x Seagate Barracuda® ST2000DM008 2TB 7200rpm 3.5
價錢:$419

1 x Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$999

1 x ASUS KO Gaming GeForce RTX™ 3070 OC Edition 8GB GDDR6 LHR (只限砌機)
價錢:$6,799

1 x Antec High Current Gamer Gold Series HCG 850W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$999

1 x Fractal Design Meshify 2 Compact Black Solid ATX
價錢:$860

1 x Noctua NH-U12A 120mm Premium CPU Cooler with Two High-Performance Quiet NF-A12x25 PWM Fans
價錢:$850

1 x ASUS TUF Gaming VG27AQ 27" 2K IPS 165Hz 1ms HDR10 G-SYNC Compatible Gaming Monitor
價錢:$3,099

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $21,313
https://www.faroll.com/customize#MjA3NSwyMzkyLDM3ODMsMzk0LDQyOTUsNDM0LDQ1MDksNDc1MSw0Nzg1LDU3NA

2萬鬆啲 留名睇砌得再靚仔啲
Mon我唔熟 最好去隔離Po問吓
隔幾耐唔知,因為寫入嘅情況都唔同。
你會見到佢明明炒完資料之後都係咁 load ,因為佢入面要幫啲資料換位。load 完啫係搞掂咗。

一次過寫入問題不大,無話一次寫幾多 GB 會出事,幾多唔會。 係如果好啲BT/nas果啲 keep 住有新資料寫入/存取佢就會好快bye。

smr 使用要注要嘅係 "連續寫入時間" 同 "空餘時間"

連續寫入除咗頭先果2個外,例如裝game /裝 windows /行 programme咁。 每次寫嘅嘢唔一定多,但 keep 住會有嘢要寫入。咁啫係無空閒時比佢整理同幫新寫入嘅嘢換位,所以好快就 bye得。

長插唔陏係HDD共通點之外,smr 重點紅色字講咗。

=====================================
見你問咁多又咁擔心,應該都係想買 hdd 多。

我簡單介紹下 smr 入面原理,點解會有紅字嘅要求。
=====================================

smr 為咗比傳統嘅 hdd在同樣配備下得到更大的空間降低 volume/cost ,採取儲存磁軌堆疊式排列。這種排列比傳統有間隔的磁軌排列,在同一空間內可以有更多磁軌。

好處是有更多空間,壞處是磁頭寫入新資料時由於無咗原本嘅間隔,無可避免同時對相鄰的磁軌進行寫入。 這樣會覆蓋相鄰磁軌原有的資料,破壞原有的資料。

解決方法係是資料寫入其他地方之後,再同相鄰磁軌嘅資料同新資料整合成可以一次對2條相鄰磁軌進行覆寫嘅記錄。然後再一齊覆寫落去相鄰的磁軌。

簡單比喻,佢容納得多嘢係靠不斷整理啲嘢到佮佮冚而得出嚟。比有間開走位地方嘅傳統方法可以放更多嘢,但要更長時間整理

所以在你寫完資料後,佢會需要時間去整合同再次覆寫。寫多寫少都要執位,寫得越多就要俾越多時間佢執位。

如果你不斷 keep 住有新嘢俾佢做嘅話,佢就進行唔到呢個整理然後覆寫嘅動作。執唔到位咁就會好快會收皮。
明白晒 真係唔該晒巴打你!
部腦用緊ssd做system disk,但加插hdd(全新)之後成日都好難開着,係咩原因
27吋 4k 60hz 3~4k budget

邊部最推介
唔該哂大佬
咩叫好難開著?
唔boot?入唔到windows?
500dx同td500點揀好,兩隻機箱都好似差唔多咁
風道一定係500DX做得好,TD500冇後風扇,你要自己再加個姑媽ARGB風扇

除非你買360水冷裝前面,兩個預設風扇裝上面,一個裝後面
撇除風扇問題呢?因為如果唔夠的話我係諗住自己再加
請問各位 你地砌完機會唔會更新bios 定冇事就唔更新
冇事就唔更新
ARGB風扇> ARGB 燈
想問一下12700 Tray同12700K
有咩大分別,睇法奥價錢差700$
睇落去是超頻差小小?
正路底板Wifi個頭係有針 買RP-SMA係啱
散熱膏MX4 最抵用
宜家display card 是咪仲嚴重缺貨?

想買張1660 OC既 有冇好推介
想平平到買M2 SSD for window 用
256/512 就夠
有冇介紹
見PNY 好平
有冇伏?
🙇‍♂️
咁多位大佬,想問下上網見到
1 x Intel® Core™ i7-11700K
價錢:$2,999

1 x Gigabyte B560I AORUS PRO AX Mini-ITX
價錢:$1,299

1 x G.Skill Trident Z Neo Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3600MHz C18 F4-3600C18D-32GTZN
價錢:$1,440

1 x Toshiba MQ04ABD200 2TB 5400rpm 2.5
價錢:$480

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$830

1 x Cooler Master V Series™ V750 SFX — 750W 80 PLUS® Gold SFX
價錢:$985

1 x SSUPD Meshlicious Tempered Glass Mini-ITX Case (w/ PCIe 3.0 Riser Cable) - Dark
價錢:$960

1 x NZXT Kraken X63 280mm CPU Liquid Cooler
價錢:$1,199

GPU 係inno3D RTX3070 ICHILl x4

我問個間舖如果轉12600k z690 itx 3060TI 嘅錢會同上邊差唔多,
想問如果我都係1080P mon 打AAA game 要求有70-80 fps
其實係問上面條list 轉3060ti已經ok?
唔好意思唔太識砌機嘢,本身用notebook 多
咁多位大佬,想問下上網見到
1 x Intel Core i7-11700F 8核心16線程 Tray (不含散熱器)
$2270

1 x Gigabyte B560I AORUS PRO AX Mini-ITX
價錢:$1,299

1 x G.Skill Trident Z Neo Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3600MHz C18 F4-3600C18D-32GTZN
價錢:$1,440

1 x Toshiba MQ04ABD200 2TB 5400rpm 2.5
價錢:$480

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$830

1 x Cooler Master V Series™ V750 SFX — 750W 80 PLUS® Gold SFX
價錢:$985

1 x SSUPD Meshlicious Tempered Glass Mini-ITX Case (w/ PCIe 3.0 Riser Cable) - Dark
價錢:$960

1 x NZXT Kraken X63 280mm CPU Liquid Cooler
價錢:$1,199

GPU 係inno3D RTX3070 ICHILl x4

我問個間舖如果轉12600k z690 itx 3060TI 嘅錢會同上邊差唔多,
想問如果我都係1080P mon 打AAA game 要求有70-80 fps
其實係問上面條list 轉3060ti已經ok?
唔好意思唔太識砌機嘢,本身用notebook 多
Kingston A2000/KC2500
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞