[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(292) 睇#1

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
atx 擴充多d
asus 個名貴d
我自動將12600K版以下既K版忽視
初階CPU有乜好OC呢
咁asus個塊屬唔屬於丐板, 想配i7-12700k
prime 先係丐
tuf叫做中階,應該冇問題
明白
平有平用,貴有貴用。
12代U平板貴,12400+好D既B板都3千3
而RYZEN 5000係貴U平板, 5600X + 好B版多幾舊
amd 帶起左低階uc都可以oc
煙條迫住做
定位唔同,丐版Z690係俾砌12600KF以上 而BUDGET唔夠既OC用家。
MSI 塊版係FOR 12400 - 12700唔OC既玩家用,而且用料比丐版Z690好
丐板係俾i3 i5 k用
再上根本連 turbo boost 都唔夠電, 點oc
我自動將12600K版以下既K版忽視
初階CPU有乜好OC呢
amd 帶起左低階u都可以oc
煙條迫住做
版好似太少選擇了
咁我照去了
想問張顯卡同pro版有咩分別?我見差$100
pro版勁少少少少
問題不大,不過應該有人會叫你轉ANTEC NEO 金牛
呢到好多連登仔推ANTEC牛
1 x Antec NeoECO Gold Modular Series NE650G M 650W 80 Plus Gold Fully Modular
價錢:$670

呢隻?係既換埋又多30蚊食m記
ANTEC 唔係要買hcg?
pro basic core 高少少
舊散熱厚啲

gaming oc 8pin
gaming oc pro 8pin+6pin

pro你買到先算 我就未見過
咁加下加下,好多錢
NEO好似都係SEASONIC代工?
14000左右Budget連window,想問下呢個list有冇問題?想去馬唔等3050

1 x Intel Core i5-12400 Tray 行貨 (只限砌機)
價錢:$1,599

1 x MSI MAG B660M MORTAR WIFI DDR4
價錢:$1,699

1 x G.Skill Ripjaws V Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3600MHz C19 F4-3600C19D-32GVRB
價錢:$1,350

1 x Seagate Barracuda® ST2000DM008 2TB 7200rpm 3.5
價錢:$419

1 x [砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$989

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti GAMING OC 8GB GDDR6 LHR(只限砌機)
價錢:$4,999

1 x Antec High Current Gamer Gold Series HCG 650W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$719

1 x Cougar MX330 Window Gaming ATX Case (三風扇版本)
價錢:$399

1 x Thermalright Assassin X AX120 CPU Cooler
價錢:$229

1 x Microsoft Windows 10 Home 64 Bit 中文繁體版 OEM
價錢:$989

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $13,471
https://www.faroll.com/customize#MTA5NywxMzkzLDIwNzcsMjg5MSwzMTk0LDM4MjUsMzk0LDQ4NzIsNDg5NSw3ODA
上面話RAM 最好用G.Skill Trident Z Neo
BTW,你係咪左抄右抄
HCG係大蟒蛇線,而且我覺得650W都唔需要用到HCG 加小小上呢樣嗰樣,加下加下都一餐M記
我幾日前都係呢個list,不過張3060Ti由msi轉左今日有貨呢塊4999蚊,msi太貴想等3050,點知今日見呢塊唔到5千蚊有貨XD
去馬啦,5千蚊就
z neo同我揀既有咩分別,另外z neo揀3600 c18定係3200 c16好(唔超頻)
咪neo eco同hcg分別
睇你鍾意啦,3600就一定好過3200,反正都係xmp
砌機冇話必需要乜野配乜野,重頭到尾都係睇你budget
3050都可能賣4千 咁傻既都知5千買3060ti
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞