[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(292) 睇#1

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
自己砌list砌唔掂,壓唔到budget $10000 (不包顯示卡) ,上黎求教
呢個數可否做到以下spec....
12gen i9
32gb ram
1tb m.2 ssd (gen3 or gen4?)
850w
PC case
CPU air cooler

求各巴打鼎力相助
12900K都成5000
話時話,咩non-k ,又12900-F ,點解全部唔見影

比盡你, 12900F平多300
thx ching 幫手用蔗渣價錢 砌出燒鵝味道
1 x Intel® Core™ i9-12900K (只限砌機)
價錢:$5,099
1 x Crucial Ballistix 32GB (2 X 16GB) DDR4 3600MHz C16 - White
價錢:$1,760
1 x Samsung 980 Pro Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,399
1 x Seasonic Focus GX White Edition 850W 80 Plus Gold Full Modular
價錢:$1,129
1 x Fractal Design Meshify 2 Clear Tempered Glass ATX - White
價錢:$1,170
1 x EKWB EK-AIO 360 D-RGB CPU Liquid Cooler
價錢:$1,580
1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80
總計: $12,217
https://www.faroll.com/customize#MjcyMywzMzg0LDM2MzMsMzczMCwzODA5LDQ3ODI

幫到盡

想問一下5600g係咪同intel一樣都係插咗gpu後直接接駁gpu個hdmi/dp輸出就搞掂? 唔洗特別去關閉radeon vega 7 個內顯?

如果要關閉,點設定?
換左b660 hdv, i5, ssd跟住開機d機箱風扇唔識轉可以點搞顯卡1060 牛就neo eco 450
如果筆直爭1500,又唔介意儲多少少
係咪應該一步到位好啲?
諗緊12400f+ax120定12700f+pa120
第一部砌嘅電腦,有冇人說服下我

Btw 如果真係12700+pa120 s100放唔放得落?
屌, 撞ram
一係轉D15S, 一係轉箱, 一係ram轉ripjaws
想問下如果想砌12400, mini-itx 係咪無乜老母板選擇

係faroll睇得兩塊貴板
咩用途? 識人砌到好撚貴,結果係玩lol、csgo同睇片
b660i要等下
3090 睇utube
如果筆直爭1500,又唔介意儲多少少
係咪應該一步到位好啲?
諗緊12400f+ax120定12700f+pa120
第一部砌嘅電腦,有冇人說服下我

Btw 如果真係12700+pa120 s100放唔放得落?
咩用途? 識人砌到好撚貴,結果係玩lol、csgo同睇片
3090 睇utube

12900k + 3090 上連登
ASRock 同 biostar 可以當睇唔到

利申等緊睇仲有冇其他選擇
離撚哂大譜,應該用1650夠啦,買張rtx30080俾我用啦

片主話APU食左佢1GB Ram, 所左disable左佢, 唔知真定假
謝提醒
evga
呢個咪平時vram set內顯用幾多gb
佢只係set內顯用到64mb而唔係disable
謝ching 唯有食少2餐
電線插返好未?
3090睇yt咁似我

咁即係呢個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞