[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(292) 睇#1

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
另外window 10出面自己買會否更平?有冇邊間舖推介?
那張卡 咪算囉
法奧砌機送埋上門咁好?
我見giga塊z690m 都有15相 喎
應該都得掛?
冇計細板z690 ddr4完全冇選擇
Intel Core i9-12900K CPU x 1
$4,999.00

MSI微星 PRO Z690-A DDR4 Z690 ATX Main Board (LGA1700) x 1
$1,630.00

G.Skill Trident Z Neo RGB F4-4000C18D-64GTZN DDR4 4000MHz 64GB Kit (18-22-22-42, 2 x 32GB) 幻彩光系列 x 1
$2,960.00

Plextor M10P(G) M.2 NVMe Gen4 2TB 連散熱片 SSD x 1
$2,390.00

FSP FSP-HG2-1000 HYDRO G PRO 1000w 80Plus Gold Power Supply x 1
$1,199.00

Silverstone SST-GD08 USB3.0 Black HTPC Case 黑色 x 1
$1,049.00

Noctua貓頭鷹 NH-C14S 140mm SSO2 C-type Premium Quiet CPU Cooler x 1
$630.00

小計:
$14,857.00

想出部ATX compact,所以揀此箱,因而限制CPU cooler 高度,希望勿見怪 用舊rtx3080。
請問有何地方改善感謝各位
係好好 仲黃店非腦場文化添快啲落單啦
z690 比b660 ,咩DMI 多左x4,部機係咪會快D順D?
你塊丐板配i9會頭大身細,i9如果玩埋oc建議配水冷,唔超可以u12a
其實基本上係同一樣野黎
你睇油耳 32GB Neo 3200c16 同 3600c18 只係差$30
利申:32GB Neo 3200c16 唔加電壓輕鬆超上去3600c18
已揀3600 c18
網上砌機成套砌冇12900揀,唯有局上12900k
其實想要粒CPU內置顯示當士啤用,測機用...
定係多餘,砌12900F 就算?
唔係淘寶掛?
你個cooler同板都冇可能用到12900k
俾盡12700
夾硬放粒i9落去都係過熱/唔夠電降頻行
必須要CPU 配MoBo
vrm要點計, 呢塊寫55a 唔超都唔夠?
有冇成個list
850w 火牛有冇抵玩1蚊w火牛推介?
有冇巴打熟風冷?

想砌 i5 12400 行風冷,但係邪都個哥哥仔話塊老母板有留lga1200嘅窿,話買返lga1200嘅cooler就得

但係Google完lga1700 cooler啲spacer嘅高度同壓CPU壓力係唔同

有冇巴打知邊隻cooler買返嚟就直接上得lga1700 然後係$500樓下
等埋rtx3050 同rx6500xt先,27號出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞