[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(292) 睇#1

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
應該裝齊
唔齊可以出去開POST
買三千幾蚊ram
tks
Msi 都2300。。好心動
算係咁啦,而家GTX 1660 定價仲係2千8
RX6500XT比起GTX1660仲多光追,而且要平幾舊

唔好諗以前咩價啦,2019年$2500買到1660TI啦

咁樣定價,$2000既ASUS TUF 1650 同$2400既TUF 1650 SUPER 會冇人買
搞到我都有D心動想買,睇埋PCIE 3.0 X 4 會點先
一定係買藍寶pulse
藍寶=A卡界大佬
high/very high settings
呢張卡頂盡只可以開medium settings

av1 decode 都冇 skip
請問PCle 3.0 / 4.0 係關邊一part事呢, 底板CPU???
3廠d價都幾串下,炒埋一份
全部貴過藍寶
咁話哂多你一年寶 要cap盡你銀包
即係舊AMD CPU 同板 用呢張會比較差,因為舊式係PCIE 3.0
腦場文化肯定會呃9人話牙石靚d所以貴d
我期望高咗,不過不失為一張入門電競GPU

建議可以 12400 + B660M + 3200MHZ 8GB X 2 + RX6500XT + 550W PSU

做到$7000以內既電競組合
原來預佢= GTX 1660, 睇完TEST,應該都係1650SUPER左右
ok
牙石的而且確靚啲喎
望住個名 心靈效能會增加
呢張定位同效能比盡2千
對比返6600xt首賣價6600xt出色好多
根本老千卡黎 amd又收埋個av1 decode
想睇utube 8k硬解都冇份
試左都唔著係風扇壞定隻牛唔夠力
Ddr5仲有平d?
收埋啦唔該, AMD 只有YES , 冇NO
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞