[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(292) 睇#1

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
用到127k都係NV1會唔會太過份
最少都A2000?
PRIME 垃圾板唔夠電俾 12700K
又一單有問題 我同你情況差唔多 不過係用咗2年幾 係會freeze 攞去兩度check都話check唔到有咩問題,其中一度都係法奧
同埋近排都聽多咗部機會freeze嘅例子,唔知係我留意多咗定點,我依家開始懷疑係Windows嗰邊嘅問題
係呀,本身係lpx
google話佢31mm高
我都想
T記A2000得256GB 一隻RDR2都無左大半
咁咪去faroll
明白,但matx板無咩choice
另一張就ROG $2999,板就快追上粒u
定係應該要12700f轉b660板算
btw,唔該哂
faroll得Phanteks有matx箱

我都想,上兩部砌完都ok,不過唔知係咪而家唔興matx

唔該哂你先
ASUS TUF GAMING B550M-PLUS (WI-FI) Micro-ATX

Crucial Ballistix RGB 16GB (2 X 8GB) DDR4 3600MHz C16 - Black

[砌機優惠]Kingston A2000 500GB PCle Gen3x4 M.2 2280 + 500gb 970pro

Thermaltake Toughpower GF1 650W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular

Be Quiet! Pure Base 500DX ARGB Tempered Glass

Be Quiet! Pure Rock 2 Black Edition CPU Cooler

AMD Ryzent™ 7 3700X (預訂)

卡用緊 1660S

所以有啲舊件其實諗住砌完之後賣左佢 睇下幫唔幫補到 upgrade

定係其實依家我部機換張卡都夠做
但係散買又唔會買到卡返黎
柒左,就咁打matx得3個,原來打micro會多好多結果
我直頭無 freeze
係開機果下淨係有著燈 但係部機唔著
唔知係咪 bios 無電到?
塔散黎講, 下面呢堆都算係頂級了
我覺得上到I7就正正經經用雙塔啦
單塔一定差過雙塔

https://www.youtube.com/watch?v=5n1N3ROgGqw

https://youtu.be/9S_jmgvEPJ0
500GB 可以買KC2500, 比A2000強,價格差唔多
唔該晒,但點解單塔會貴過雙塔
TO CONCLUDE,PA-120 has the lowest price but the second best performance
PA-120果然他媽的窮撚恩物,$350都夠壓到I7
8千蚊好難喎
除非你讓返半邊床俾巴打們可能得
真 成2皮野都唔上I7
SN750同970evo?
12400 + B660M + 1660SUPER 應該做到8千頭
凈打機直接買張卡會唔會好啲 4k game cpu作用有限 不如直接買3080ti
你呢部機換粒5800X 3D或者5900X應該打爆127k
係張顯示卡難買
如果上3080ti或者3090好似唔需要砌機
或者加錢就可以單買
早幾日係京東買左,
連埋匯率手續費運費,hkd $270左右
粒U換5600X,1660S 賣撚咗佢上3060TI/3070,完~
咁我會買ARGB版
但依家買 5600x 又唔係平 i5 好多 但效能好似無咁好 唔會好唔抵咩
如果搵到可以散買卡我都想買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞