[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(292) 睇#1

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
邊度仲買到10代咁勁
最場總結,RX6500XT 只是GTX 1650SUPER水平
可以等埋27號既RTX 3050
但係K版對我係唔係0作用
唔係未開買已經要4千蚊先有得買咩
1 x Intel® Core™ i7-12700K (只限砌機)
價錢:$3,699

1 x Intel® Core™ i7-12700 Tray (漢科代理)
價錢:$2,999

1 x Intel® Core™ i7-12700F Tray (漢科代理)
價錢:$2,799

總計: $9,497
https://www.faroll.com/customize#NDc4NSw0ODk5LDQ5MDA

好呀唔該晒
如果真係>1660TI 應該都3千中至4千
我意思係

我新手上路都唔會/冇能力搞超頻,
我買12700/12700F 已經夠,
唔駛考慮12700K咁解

唔好意思講得唔清楚
新手唔好超啦,超多0.幾GHZ又點
i7 4790 + rtx 3080
打 黑沙/New world/FF14 ,行4K resolution 只能開中低畫質先順
如果要升級,點升抵玩?
換 cpu + 底板 + ram
4代 i7 真係會 bottleneck 咗張卡
老老豆豆, 超頻 玩票性質大於實際效能提升。

雖然測到出嚟有分別,但體感上你分唔到
thx ching
有冇巴打有好推介
我都唔知點樣用$$$一條線去介定夠唔夠我用....
好 我做陣功課再問下大家老母版建議
12代 i5 起跳
有能力就 i7

ram 方面ddr4 暫時同 ddr5 差別不大,在唔同 programme/ game 表現上互有勝負。 ddr5 可能要下半年 或者再之後嘅新 ram 先會明顯跑出。

底板推 msi
原因: 避免共石 同時 giga12代有啲型號有 bios 問題
可以係開賣咗你都繼續買唔到

尤其是如果撞到虛擬幣大升嘅情況
執相 對系統要求唔高,你基本上感受唔到分別。

autocad 會,尤其是 gen 圖/ 3d 。好實際咁多一個核又快啲啲, ram 就同 library 載入速度有關係(聽講係),SSD 就開 file /save 時最明顯。

打機就顯示卡最重要,cpu 次之。Civilization 呢啲,轉 turn時間 = cpu 速度影響
11代啲電子垃圾,成日都覺得應該要收環保徵費。

又食電又熱,仲要廢。 浪費埋啲沙。
我都正常人
巴打對正常嘅理解唔一般
12700夠啦, 差$200我會揀要埋igpu
DDR5其實而家買唔買得過 想砌12700 諗緊用DDR4定DDR5好
DDR4好過
除非你直買DDR5 6000mhz以上款
利申:用緊129K+ddr5行緊6400mhz
i7 + ddr5
i9 + ddr4
會點揀
唔驚
好快amd會停產舊U
直接出新U
amd一減價就會做爛個牌子

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞