[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(292) 睇#1

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
試吓重設你個mon 然後著住個mon 先開電腦
好今晚試試
下次砌機都係唔搞咁多RGB
用左兩年已經咁 好睇唔好用
除非幾年後RGB可以好compatible
當然都可能係我自己用家問題

多謝巴打解答
Asus有樣野好9 個mon關機冇著 就咁開電腦會過唔到自檢

https://rog.asus.com/forum/showthread.php?117818-VGA-(WHITE)-Q-LED-is-on-but-my-PC-seems-to-be-working-fine

台仔巴哈都有討論過
明白,今晚再試試先
咪傻啦
各位大佬求指點,T記

CPU
- Intel® Core™ i7-12700KF 3.60 GHz 12Cores 20 Threads 25M
價錢:$3400

主機板
- Asus Prime Z690-P D4 ATX
價錢:$1899

顯示卡
- ASUS TUF Gaming GeForce RTX™ 3070 V2 OC Edition 8GB GDDR6 (LHR) 【缺貨中】
價錢: $6799

火牛
- Antec Neo Eco Gold 750W 80Plus Gold Semi Modular PSU
價錢:$759

HDD
- WD Blue 4TB SATAIII 64MB Cache 5400RPM 3.5" HDD
價錢:$680

SSD
- Kingston NV1 1TB PCIe NVMe M.2 SSD
價錢:$699

機箱
- Lian Li LANCOOL II MESH Digital Mid Tower Case - Black
價錢:$799

散熱
- ARCTIC Freezer 34 eSports DUO - Grey
價錢:$438

總數: $15473
掙扎緊轉唔轉貓扇好
想通風好少少
麻煩哂大家
12400 + B660M + 3050 係一個幾好既打機組合。
建議售價為249美元,但係日本開售3050 已經炒到超出50%而且一日內清哂貨
而香港,1660TI都賣到4000蚊,而3050比1660TI強少少又有光追,你估會平得去邊?
實俾店家吊高黎賣,礦佬又搶,我諗都要賣到4300
未正式開售已經有外國網購平台炒緊
1660ti 4000係全新?
利申 無跟開
交代返,舊機有套corsair lpx 32gb kit,所以無要Ram
當3050都要4300,咁不如加多小小用3060/3060ti啦
中央田 ASUS TUF 1660TI 全新都3899
咁加多少少又3070,加加下上3090TI啦
原價2600
我極限12400+b660m+3060Ti
因為個mon買左未夠半年唔再買了,係1920x1080 144hz既mon,再上3070就唔夠用
都幾撚誇張
非必要真係唔好係呢段時間砌機
你個BUDGET需要增加至少30%以上。
如果只係想玩LOL、CSGO,就平平地I3 12100 + H610, 用內顯玩都夠了
想食埋雞同玩STEAM GAME,加1900上GTX 1650,不過2千買入門卡好唔抵

咩5600G我唔會建議新手用,搵咗大陸貼吧既POST,黑MON 驅動逾時唔只係B450板,B550板都出事,原因係板廠只EXPECT 開到機就算,BIOS 冇優化到DOCP穩定,電腦新手唔識自己調SOC電壓同開防掉壓就用返DEFAULT算啦
Why not

機箱唔夠位,風扇只能咁裝
請教 風向應該向 紅色定藍色 吹??

請教 2.5" 轉3.5" 硬碟架,係咪D一般機箱通用裝得入??
理想應該係紅
但你貼到咁埋應該都無風入到
我覺得藍算
話說從來未見過人咁裝
理應藍色好d
static pressure 冇咁大,flow rate 會好d
但向藍色方向吹,d風就經過左散熱片,
加熱左先吹向粒U
Delta T 細左,對粒U既直接散熱唔太有利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞