點樣改善機箱風道好?

70 回覆
3 Like 23 Dislike
話說我換咗msi rtx3080 sea hawk (一體水冷), so far張卡表現ok, 打機好少超過75度。

但用落發覺3080嘅發熱量真係好恐怖,因為水冷排只可以裝係機箱前,打機時D熱風係咁吹出來,身邊溫度隨即升高幾度,熱到仆街。隻腳俾佢慢煮緊咁滯。

依家風道係咁,全部向外吹,得底部d空隙可以入風。
雖然依家顯示卡溫度OK, 但其他野(CPU / ssd 等) 比之前用rtx3070時熱咗唔少。

請教大家點樣改善風道。
有諗過將水冷排調返轉係機箱前吸風,但怕佢吹出來D熱風會搞到CPU熱爆。

另外就係塵嘅問題,機箱只有前面先有隔塵網,(底隔塵網雖然有但只係俾火牛)。

機箱: nzxth210
顯示卡: GeForce RTX™ 3080 SEA HAWK X 10G LHR
CPU: 3600X
CPU cooler: noctua u12s

機箱相

建議換箱
唔換箱可以試下拎走塊玻璃
用依張卡 建議換箱會係最好解決方法
外觀問題同怕入塵, 盡量唔想拆。
試過如果拆側板同前擋板,gpu溫度可以降10度8度, 一體水冷真係幾勁。但熱風直吹出來隻腳更熱
有冇推介? 中意itx細箱, 最盡都係matx
搵把家用風扇吹住部機
打機開冷氣
入風位咁少學人玩負壓
砌番正壓好過啦
https://youtu.be/unhLjoVDRts
換箱嘅話呢隻o唔ok? 風道由下至上
換箱要換SFX火牛
11代cpu+3080ti成部暖爐咁,係咪要轉水冷點算
O11 air mini/mini
你依家CPU IDLE幾度
如果唔太熱咪試吓將顯示卡冷排風扇轉抽風入機箱睇吓情況有冇改善先

唔熱

換箱

最初都係用nzxt啲細箱,上到80度
轉左呢個再加風扇,rdr2開盡未試過過70度
大佬
全部吹出咁頂癮
X) 依家風道係咁
O) 依家風扇鳩SET到咁

你咁樣叫風道咩
上出前出後出係完全冇風道
仲衰過你前面冷排吸風囉
前入
上入
後出
下面唔理啦都有風入
箱建拆
風扇開三檔對能住吹
air mini 啦,o11 mini 要換牛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞