[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(292) 睇#1

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
Sor 阿唔係好了解
Msi係牌子 漢科係買個個網?
Sor for 蠢
法奧
好 我睇下!
Thx ching
近日down左aoe4玩 開game時佢提我ram唔夠 可能會lag機
咁我想問 我本身係8GB ram 想加多一條係買多一條8ram
定要特登買兩條一樣?
配返條一樣嘅
明白 唔該晒

香港有冇網店會賣呢D?
硬碟 轉5.25" 架
有都水魚價
真係要淘
thx bro
巴打們 唔好意思有少少野想請教一下大家
i3 i5 i7 i9
i3 12100=i5 10400
i5 12400=5600x
i5 12600k=i9 10900k(10c20t

11代垃圾黎 唔洗理
12代入門建議買i5 12400 (6c12t
有閒錢可以上k (10c16t
2xxx$買i5不如加多幾舊上i7 nok (12c20t
請教往年 新年砌機有冇優惠?
唔好賣先要減價
3080 12GB呢
3080 10GB
孤兒仔
大家推唔推薦就出嘅RTX 3050,見佢2千幾蚊覺得幾便
好過2000蚊買1650既 平就唔平
你試下唔load windows
改去bios睇下得唔得?

如果得就多數係死windows/ssd
今期砌機要將CPU同板當成一舊野咁睇

AMD CPU貴d但板平d
intel 就CPU平d板貴d

唔好睇userbenchmark
睇呢個會好d
https://www.cpubenchmark.net

你用6核應該夠做
無大細核少好多麻煩
對打機又無乜幫助
5600X/B550目前既對手係12400/B660
叫做互有勝負但12400似乎平dd
但計埋板就相差不大
如果上126k/127好似係overkill左無乜必要

但計返AMD CPU無超頻限制
用B板都得
intel 12400無得超
而家好多測試都係無提既
AMD改用快少少既3600MHz ram配合超頻會強唔少

TLDR:
簡單講AMD 5600X貴少少但性能高少少
intel 12400性能相近平少少無得超頻
兩粒CPU使用體驗無乜分別
而家打機都係食GPU多
慳少少錢攞去GPU實際d

搵晒全港都冇呢D賣,係得amazon先有
想幫趁下本地店
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞