[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(292) 睇#1

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
仆街我都係主要打lol csgo 同睇YouTube
不過會玩其他steam game: city skyline, GTA5, F1
另外我會玩COD/ battlefield 嘅故事mode
玩下啲模擬經營遊戲侏羅紀公園嗰啲
b660 加$2-300 已經買到z690
前者個CP值點解咁低(咁貴)?
想用最平既方法砌部 12400 itx機仔, 跪求大家幫手 主要睇netflix 4k 60hz, 有時玩下csgo
In Win Chopin果200W會唔會夠力推? (見youtube有人用黎推5700g) 如果唔得有冇其他itx箱仔推介? 感激

1 x Intel Core i5-12400 BOX 行貨 (只限砌機)
價錢:$1,699

1 x ASUS ROG STRIX B660-I GAMING WIFI DDR5 Mini-ITX
價錢:$1,781

1 x Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - Black (現貨)
價錢:$770

1 x WD Blue™ SN550 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$799

1 x In Win Chopin Pro Mini-ITX - Black
價錢:$750

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $5,879
https://www.faroll.com/customize#Mjg4MywzNjMwLDQ0NDIsNDg3OCw0OTEw
認真:
i9 冇理由唔上K
上得k就要搭360aio + z板
金錢所限真係可以考慮下i7
效能唔輸幾多 但平成千有多
nok 搭b660 頂級塔散
9up:砌機夾硬件平衡 好過衝大頭上i9
chromecast with google tv
netflix 迪迪尼plus 4k通殺
點解可以冇DISPLAY 又買DDR4俾DDR5板??
無Display - IGPU比你食左?
DDR4 ram + DDR5板 - 佢on9
ASUS PRIME B660M-K DDR4 Micro-ATX同ASUS prime H610M-E d4 比較如何
Gigabyte 得一條m2
插好, update完個bios連harddisk同ssd都讀唔到出黎救命呀
之前都有諗過出一條SATA駁SSD就OK,令我擔心嘅反而係佢嘅bios介面同埋用料,成日有災情
巴打部機用黎做咩?
其實有冇必要用咁勁?
早排睇一條片講:「i9同i7分別唔會好大,
上i9係交緊智商税

同埋真係一闊三大,板又要用貴左,水冷又貴。風冷D15唔知壓唔壓到,壓唔到既話i9都變i7
都係打機/影音/娛樂/vm

因為唔識自己砌CPU同底板 (只識插ram / GPU)
所以CPU攻頂,用7-8年用到佢殘,期間唔郁佢
然後成個Platform換(俾人砌),只帶走ssd, gpu到下部新機
而家用緊i7 4790 就係咁做,7-8年一個loop....

budget冇計就算....唯有降用I7
有冇圖睇機箱內部

BETWEEN

ASUS B660-F or G 超到非k外頻
又多個玩法
INTEL之前同AMD一樣
咩CPU都可以超
7-8年咁耐,可能你要預budget 做保養維修/換新

砌得i9都用水冷啦,唔係既話可能會降頻。
水冷頭,泵可能都會老化,爆汁就GG。
i9 比 i7 多4粒e-core,其實係咪冇乜大作用? (特別對遊戲)
轉片先會用到晒呢D e-cores?

我係電腦白痴,有冇巴打可以幫幫手執一執個list
要求係 i7 12系cpu + 2TB SSD + DDR 5 32GB ram + ON BOARD DISPLAY + 主板要帶藍芽功能
1 x Intel® Core™ i7-12700K (只限砌機)
價錢:$3,699

1 x ASUS PRIME Z690-P WIFI DDR5 ATX
價錢:$2,140

1 x G.Skill Trident Z5 RGB Series 32GB (2 x 16GB) DDR5 5600MHz C36 F5-5600U3636C16GX2-TZ5RK - Black (只限砌機)
價錢:$3,199

1 x [砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 2TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$2,499

1 x ASUS ROG Strix 750W 80 PLUS® Gold Fully Modular
價錢:$899

1 x Fractal Design Define 7 Compact ATX - Black
價錢:$799
母子key俾企業或者學校用

正版但係盜版

水冷一年一檢
要保養要排水灌水冷液
Pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞