[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(292) 睇#1

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
我意思係有啲mon本身自己有制係度,有無check過?
我之前都係咁 擺烏龍其實係自己無開到個制
唔會!我試過其他接口冇Signal
不過插卡同底版就純黑Mon 我估係唔係張Display未裝驅動?
同埋12700kf係唔係著唔到Mon?
召喚硬件傳心師
我指係Switch to Hdmi冇Signal
但係我用DP插晒底版同卡就純粹黑Moon
(我用DP線)
咩都無競猜遊戲, 我估
一係無插 cpu power
一係無插 gpu power
唔識DIY就最好俾錢人賺
上黎問連登仔,連登仔1蚊都冇得收
之前一直都係用開CAM較NZXT嘅野(機箱風扇/LED)
底板/GPU嘅RGB 我都係用Armoury crate
乜原來可以用Armoury crate較NZXT嘅嘢?

麻煩晒巴打一齊討論
關,2種唔同制式。

如果認到 gpt 就用 gpt ,認唔到先用 mbr
無用過 Armoury crate同埋NZXT風扇答你唔到
我自己用corsair機箱+MSI板,
風扇ARGB頭插跟箱個controller, 風扇4pin頭就插fan hub,
燈光就用corsair iCUE去較, 風速就入bios較,
ram / 顯示卡 / 散熱ge燈光就用MSI centre去較
上網睇NZXT ge 燈頭同普通ARGB頭唔同, 唔可以直插底板
試過搞左一大輪原來係 HDMI 線問題
thanks 而家用緊Antec NeoECO II 550/550W ATX PowerSupply,5 Years Warranty (80PLUS BRONZE)
半模嗰個?
?唔係
我係用DP,但係插晒落版同卡到就黑畫面
但係我Swtich to hdmi就無訊號

咁我係唔係prove到我DP係連到落卡同底板到,不過kf冇內顯同卡未驅動,所以先會黑畫面?
但隻router support到3TB, suppose 應該都係gpt啊, 點解又會讀唔到隻5TB呢
3050今個月27日出,12400+B660M+3050大家覺得係咪好選擇?
全新機?
12700kf 無igpu, 插底板無用, 一定要插顯示卡,
正常第一次插顯示卡唔需要driver,
一樣出到畫面, 只會出唔啱個resolution
你張顯示卡插好哂啲8pin 線未?
插左16Pin線
聽講官方大量出貨,唔會出現缺貨情況
咩底板黎 型號
12700kf
B660-A Gaming Wi-Fi D4
3060卡
Seasonic牛 850W

著邊粒燈?
VGA白燈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞