[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(292) 睇#1

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
超過既U 就冇保養了,講到明
咁既情況收張GTX 1066係咪反而會好D
係咪都話冇超過架啦
我老細要求
唔好當IT狗傻
呢d圖睇%就多
同dd5一樣睇數字就好似好快
實際上同ddr4 3600+冇咩體感分別
唔該jj巴

其實我宜家考慮127k vs 124k既原因,
係考慮值唔值得由$1500 upgrade,比貴1倍買127k

從而令到我photoshop同autocad既工作有好大既幫助,
如rend圖快好多,load野快d

同埋買127k令到電腦壽命更長,
overall可能比買124k 抵屌
睇個人喜好,我唔鍾意二手野,你會唔會因為窮而揀臭老雞做老婆
台仔岩岩先講完開xmp=超過冇保
笑撚死人
搵食機 緊係買i7 12700 nok
買夠32gb ram
今代最底買12400/12700
12700多工輸5900x少少 但平啲
12600k其實有少少老千味 唔上唔落咁
係marketing黎
當你諗緊有冇需要加1千幾升I7既時候,請你諗下砌一部腦一萬幾千用4-5年,而你他媽的用一皮買IPHONE用兩年
display card二手都有D擔心,始終唔知上手/上上手點用
咁睇黎藍寶6500xt或者再等下
老雞都有三千釘
冇叫過唔知
CPU好少要退
完全講中晒我嘅心聲
台仔壞左粒11代i7
知11代咩料未
最主要係要等成個星期我唔多想
我仲用緊iphone5....
好 咁我決定用12700

我有個問題係12700/K/F
當然我會買GPU,估計應該3060 TI or 類似既 amd
咁其實係唔係12700F都夠做?唔駛要佢普通版既內顯

同埋我次終新手上路唔會超頻,
12700K係唔係對我冇意義?
想問下師兄我換底板係唔係要重裝windows
JJ巴 我920留左少少問題
呢個係一個好問題
200蚊多個內顯,係預防GPU收皮,你都可以用內顯去睇AV 入BIOS/WINDOWS測試,但如果你有張舊卡就唔需要了
通常WINDOWS係綁咗MS ACCOUNT,應該用到
平時睇下4k netflix youtube
耐唔中打下機
想問吓咁砌得唔得?唔係好識
budget 8.5k左右
砌機服務

$80

Intel® Core™ Comet Lake i5-10400F Processor 2.90 GHz Cache 6 Core 12 Thread LGA1200

$1050

Antec Neo ECO GOLD ZEN 700W 80Plus Gold PSU

$499

KLEVV CRAS C720 512GB M.2 NVMe PCIe 3 x 4 SSD 2280

$480

Antec NX410 ARGB Tempered Glass ATX Case

$420

Crucial Ballistix 16GB Kit 2x8GB 3200Mhz (White)

$680

Gigabyte GeForce RTX™ 3060 GAMING OC 12G GDDR6【砌機限定】

$4699

Gigabyte B550M AORUS ELITE MATX

$830

總額: $8738
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞