[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(292) 睇#1

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
1隻800幾既kc2500 油二賣1400
我都係
張list問完巴打又再自己上網左度右度,度左成個月
買埋粒u同箱就砌佢老母
腦場邊到有2TB 970 evo plus 800幾蚊
比鋪名黎益下d巴打
sor原來2tb我錯
但港行都係1600 都係冇需要買水
我上面都寫左腦場1600, 美馬1700
港行咪又係水貨
邊度買ssd有保障?唔知邊啲係黑店又唔知會唔會二手當全新賣

係果位巴打咁問我先叫佢去美馬買
6500xt有價睇了, 2k多少少
想問各位巴打依張3060 點睇
MSI GeForce RTX 3060 AERO ITX 12G OC 單風扇
4gb vram
btw 巴打係邊到可以買
幫忙睇下呢個list有冇問題

Intel® Core™ i5-12400F Processor 18MB Cache 6Cores LGA1700 $1550

MSI MAG B660M MORTAR DDR4 M.ATX $1499

GALAX GeForce RTX™ 3060 Ti (1-Click OC) 8GB GDDR6 (LHR) $5099

Kingston Value 16GB (1x16GB) CL22 DDR4 3200MHz $599 x2

FSP Hydro GE 650W 80 PLUS Gold Full Modular PSU $699

Kingston KC2500 1TB M.2 NVMe PCIx4 SSD $899

Antec VSK3000 Elite M.Atx $249

ThermalRight Peerless Assassin 120 CPU cooler $379

總額: $11572
未來電腦
睇到貨唔多,TUF都係得一件存庫
聽日腦場舖頭開門未有得賣囉
你都係自己砌?
要返工即係唔洗諗
條ram改做8GBx2
value ram太差
加多$100用adata 3200CL16都好
最理想就crucial 3600CL16
$2099-$2699差咁多, 效能會差好遠?
呢D低階卡除左支牌之外買最平就得
ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16 GB) DDR4 3200 Mhz C16
請問呢個會唔會都ok?
係咪算抵買 2099買到1650level
未來電腦上網買咪得
希望第一次順順利利
都冇得簡
BTW NO 柒彩虹
想問下法奧砌機幫裝window試用版,仲其他drive自己動手?
= 1660呀,咁既價,1650同1650SUPER唔大減就冇人買啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞