[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(292) 睇#1

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
因為fps分別最多得幾%?
幾時更新頭版嗰個Excel檔
法奧一直都唔係平果堆, 只能話都唔算係貴果堆。想平嘅照 list 出去揾下一定揾到平過佢嘅。

A2000係按佢間鋪個價格排列入面 cp 值最抵嘅窮J之選,去其他鋪揾都係要睇唔同SSD 賣緊咩價。 唔同鋪頭連 價格排序同貨嘅 availability都唔同,要自己識啲件嘅定位先會知邊間鋪邊樣抵買。

呢度新手多,好難慢慢解釋唔同件之間價格差距點謂之叫抵。價格緊係俾錢條友自己諗,答人就通常按用出 list 果間嘅狀況為準就算。唔會同人逐件講話邊間買邊個零件抵啲,某件零件要去邊間買先抵。

用法奧出 list 睇落係 A2000最抵,我自己落場就間間唔同件都慢慢睇。
因為比你上到4000mhz可能多5-8fps
換12代u都係 可能多10-1x fps
你都上左頂 等下代換卡實際好多
風魔同虎徹
伏 抽獎遊戲
https://www.ptt.cc/bbs/PC_Shopping/M.1640859415.A.67B.html
要Kingston 牌子信仰就KC2500
唔爭在嗰幾舊水咪上囉
只不過普通用家用唔着咁多lanes同sata port
有錢有需求嘅都用NAS
同埋無m-atx 所以少人揀
Thanks咁我留番d錢黎砌下部機好過
個泵嘈到拆天 不了
我唔會用黎bt ,相信都唔會長期讀寫,主要都係擺啲戲上去假日睇,平日時間可以俾佢自行修正,但如果啲戲唔岩睇就會刪,唔知咁樣用會唔會都好快打柴呢

其實我都有諗過買隻2.5 SSD再插外置盒咁當portable用,不過又驚router會唔會供唔夠電/過熱問題

如果計㩒用係咪SSD最好呢

唔該晒巴打!
用雲端啦
1) 呢種用法唔會易壞, 注意 hdd 唔好佢未熄時就陏到佢嘅話 可以好耐用。

2) hdd 入面有摩打有磁頭要識陏嘅嘢,就算2.5" 用電都多過 SSD 好多。 SSD 對比hdd 除咗售價同理論性壽命外,可以話係完勝。

理論性壽命嘅嘢,就係hdd 理論上用得好可以長命過你條命而SSD 有寫入上限。 不過大多數人未用到寫入上限已經更新換代咗幾次 / 撞壞咗隻 HDD (SSD 入面無嘢識陏,唔驚撞)。

邊隻啱用好睇需求, 有$ 就直接用SSD /USB,想又平又大容量就 hdd。
受限雙方網速, 尤其是 server end 果邊一定好多人 share。file大嘅話 隨時拉到好慢

自己 download完放落碟,隨時開隨時即睇。
佢主要賣樣,其他都只係附加價值。
係咪去中x田 匯x 睇最好
仲有無咩店推介
ram/牛/水冷 我覺得可以加埋 賊船

mb asrock 唔熟嘅話真係慎用,成日劍走偏鋒。

水冷ekwb 大推
一定唔會啦 首先又要登入又剩 同埋手機/平板睇都話ok, 如果電視睇未必support到即時串流睇
好 唔該晒!
黃金出名嘅 3C 仲有間 邪都,大鋪最多貴啲但好少話呃人。

細鋪可能平啲,但要金睛火眼。

用料重手(聲稱)
但係個bios弱智足咁多年
講靚料而家asus同msi唔會輸

唔計頂級板
bios就asus好用
超頻就msi
美馬長期有貨
thx 我以前砌機都係邪都多
最多買埋對ram睇下邊間肯賣囉
所謂跟機都唔係限死一定要全部出晒既
最緊要唔好比sales水
姐係聽佢講轉佢推介?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞