加拿大OWP及Stream B討論區 (2) 世界大戰抹黑宇宙了Can you feel?

1001 回覆
29 Like 1 Dislike
絲打你係咪英文好叻 返五日?
爬左Po 發現你有答 唔洗理我
真,我都覺得揾工唔難
我反而想知條unfound做乜係唔同gp洗版話人人血但又無證據出黎
如果唔知頭唔知路入左gp問野
真係會俾個幾條友老點,日日玩曲線以為好有趣
有樣野佢地講得岩既,就係自己睇左官網資訊先
不過個幾條友真係顯示緊一啲係加拿大既香港人幾咁仆街,要警惕
呢啲gp都係睇下算,好多野要自己過濾
你咁講我反而唔知咩係HK cv style
唔係個個人cv都係學歷同工作內容寫啲skill㗎咩?
我search 完都唔覺同自己cv有咩分別
最多唔擺相,唔寫個人資料咁?
樓主 想問你owp 係計approval date 批三年,定計落地三年?
可能香港個啲人寫cv會寫埋出生年月日年齡時辰八字
both cases are possible
好驚搵唔到工
而加唔洗exception letter都入得境
多數見人都係落地三年
本身做邊行?
工程狗,又名地盤文員、影相佬
有冇巴絲打知
我申請OWP個陣本passport no.同 新續期個本唔同
而我已經send 左web form比IRCC (26/1)
但係一直都未有回音,應該再send多次定點?
好似入境前俾錢做返ETA就ok
上網google咗,睇到有啲亂,怕有甩漏,有冇巴絲打可以幫手睇吓啱唔啱

1. SIN walkin apply 係咪唔使住址證明&加拿大電話號碼?
2. 開銀行戶口 要電話號碼+住址?可以用airbnb address?
3. 電話號碼只需要護照+work permit? 唔洗住址證明?
4. MSP online apply, 3個月後生效

如果冇理解錯,就應該一到埗就整咗MSP > SIN > phone no > bank ac

* 3月中會去溫哥華
加拿大移民討論區 (10) 加拿大港人IG大混戰
https://lih.kg/veGEgoX
#396 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
巴打稅500係咪包埋醫保
十一月尾apply 十二月中pass左body check 到宜家都未有update 想知係咪正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞