加拿大OWP及Stream B討論區 (2) 世界大戰抹黑宇宙了Can you feel?

1001 回覆
29 Like 1 Dislike
我一月尾嚟,想知凍嘅程度係點
同埋你當時排左幾耐隊攞owp? Thanks thanks!!
LM
有冇話邊張credit card好用?
定係求其搵一間開都得。
暫時睇到有3張卡。
Amex SimplyCash
Momentum Visa Infinite
Scotia Gold Amex
好用就好睇你平時消費習慣
有d卡係買groceries 抵d
有d就入油果d抵d
你搵多幾間唔同既卡比較下先

另外amex都係冇master/visa咁普遍 而暫時我都係見visa多過master
謝謝解答連登有愛
仲想請教一下
我本身想同老婆一齊申請stream B,
但老婆仲喺外國讀緊書(非加拿大)做唔到biometric 同體檢(香港),
咁嘅情況喺咪我個人申請owp先,
之後佢翻香港先再申請同補翻解釋信
想問下儲唔儲到錢? 會唔會掹掹緊?

嗱 食相出現了
睇你平時個人習慣洗費係點架姐
係咪餐餐出街食定自己煮
第一句真 我會set一個星期買餸用$100囉盡量
有啲food court好平 見過$6有個飯包稅
ask Google la
visa PR 嘢搵 IRCC
9成9人都係去到先搵工,加拿大唔興海外搵人
hostel, airbnb, 搵 roommate 租房,租 basement 都得,當然業主肯唔肯租就睇運啦
最緊要預 prepaid 一年租
收到correspondence letter
係咪終於得左
由apply開始搞左3個月以上
今個月6號 submitted
岩先終於收到 第一次回覆
同時出曬 驗身同biometric 封信
19 top up 整wes 問過外國間學校upload晒所有野,wes都話唔得 係咁話要之前既transcript
咁我估佢要hd d野,upload晒又唔得,話又要經ive 俾佢既transcript先得

即係我又要叫ive sd野俾佢? 乜19 ive都要搞
一樣呀
我本身都有興趣Amex同Tangerine張信用卡
但睇真d官網好似要有PR先可以申請得?

睇落好似揀返Visa最好
btw 邊間銀行最多ATM?
搭巴士來回都差不多8蚊
除非咁好彩你住近food court
如果我plan住2023年頭先apply OWP 理論上如果要行stream B係咪最遲要2025年年中過去加拿大返夠1年工?
(provided that 2026年8月31日呢日計都仲有個5年內既degree)
我揸車 不過唔會為左$6飯揸過去
自己煮或者買現成餸好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞