加拿大OWP及Stream B討論區 (2) 世界大戰抹黑宇宙了Can you feel?

1001 回覆
29 Like 1 Dislike
【加拿大OWP開放簽證教學】

甚麼是OWP?
OWP全名為Open Work Permit,為加拿大於上年宣布港人移居救生艇計劃(Lifeboat Scheme),目的為拯救香港青年人才。第一輪「開放工作簽證申請」已經於今年2月8日開始接受申請,允許5年之內在大專畢業、或者是有大專以上學位的年輕人,可以取得最多三年的 「開放工作簽證」 (Open Work Permit),最快一年可申請永居。

OWP申請資格:
1. 需持香港特別行政區護照或BNO
2. 年滿18 歲或以上
3. 最近5年內完成2年或以上大專課程

滿足以上條件,即可申請加拿大3年工作簽證,而符合最低語言及學歷等要求,並於加拿大有 1 年工作經驗便可申請永久居留。

OWP申請截止日期:
計劃將於2023年2月7日結束,請盡早申請

OWP之後點申請PR?

加拿大政府於2021年6月8日推出兩項新措施,開放予香港人取得加拿大永久居留資格

• Stream A:加拿大境內的畢業生
• Stream B:加拿大工作經驗

而Stream B - 申請人必須在過去3年中在加拿大有至少1年的全職工作經驗(或相當於兼職工作,即總共至少1560小時);他們還必須在過去5年中在加拿大境內或境外的高等教育機構取得指定學位、文憑或深造證書。

拎到PR啫係入加拿大籍?
唔係呀,PR 唔等於入籍。PR即係永久居民,而入籍係成為加拿大公民。PR同Citizen 其實都可以享有相同嘅社會福利,但Citizen有投票、競選權同係國外加拿大領事館保護權,更擁有加拿大護照。

入籍既方法係喺成為永久居民(PR)後嘅五年內至少有三年居住在加拿大境內,先可以申請入籍成為公民。 而呢三年入邊每年至少要有180日要係加拿大境內有交稅, 英文合格 (Ielts 4 5 5 5), 無犯罪記錄,以及通過公民考試就OK。

咁本身申請左OWP嘅三年工簽,新政策下點樣先可以拎到PR?
如果申請OWP後有係加拿大嘅工作經驗,可以參加HK pathway嘅Stream B,條件如下:

1)1年境內工作經驗,pt or ft 都 ok總之湊夠1560hrs(每星期最多計30hrs)
2)5年內畢業,同owp一樣不論境內外(但5年到底點計就有待確認)

Owp可唔可以同時讀書?
A: 拎工作簽證只可以讀唔超過半年嘅課程,如果要超過半年嘅課程就要申請學簽(SP)。但如果你有工作,緊係做夠一年拎左PR再讀書啦,PR讀書係平好多!!!

[OWP申請注意事項]

申請OWP並無需Job Offer及英文試
香港境內申請人暫時係3年內要入境+入境起3年有效
期間可自由出入加拿大OWP
申請期至2023年2月6日止
遞交申請日最遲為大專證書頒授所寫五年內

得閒再更新

[TG新群組]加拿大OWP開放工簽Q&A區
https://t.me/+AjTRBUypPvRmMjUx

此群組:
❌禁止非加拿大OWP Q&A之討論
❌嚴禁殘體字、五毛、TVB打手

以上資料Credit: 加拿大救生艇計畫資訊專頁Info
https://www.instagram.com/hkcaowpinfo/
Lm
push
Mark低常見問題再做Q&A先
此群組:
❌禁止非加拿大OWP Q&A之討論
❌嚴禁殘體字、五毛、TVB打手

係追住曾女來打
支持
去左幾耐呀?
聽講個到係咁水浸?
依家行owp相信都係後生仔為主
當過幾年大家攞到pr後,你地有無考慮帶埋屋企人去?
用左幾耐搵到工?
想問下而家入境 打左兩針 係咪要自我隔離?
另一個正常嘅TG谷 - IRCC苦主谷
https://t.me/+K-faaW5Y7ANhZTdl
另外想知落地租屋個啲,因為無當地credit score好似都比較難搵,想知加拿大有無虛擬銀行,如果可以係香港開個離岸戶口用下儲score先,去到搵樓都方便啲
// 12月5號OWP 入多倫多
我地兩個都係揸OWP入境,班機當地時間20:58 land

大概21:30 落完機去排隊用一部機scan passport,影相,搞掂之後部機就會印張declaration form
拎完declaration form 就排隊見海關(途中有人負責分流,就咁望落學生條隊好長)

本身準備好哂針紙/3日negative result, 點知佢睇都冇睇,就咁問左句你地黎做咩,答左黎做野。
佢再問左句係咪fully vaccinated, 答左係,佢就貼左張綠色貼紙係passport到然後叫我地去immigration 拎visa

22:25 去到immigration, 俾左passport佢。本身準備左exemption letter, approval letter等文件,又係睇都冇睇過。 之後拎完張A4 size 既visa 就去左拎行李。

22:50 已經拎哂行李走得。 拎完行李最後臨出去會有個人叫你拎passport 睇下頭先果張貼紙,見到我地綠色就直接俾我地走了

成程冇人提過任何有關quarantine, 文件全部冇check過,arrive Can都冇睇過,吾知係咪我地純好彩😂 above experience for reference only~ //
帶父母去唔係咁易
要抽獎一係俾錢整supervisa
乜9儲score
信用評級
快D過來開信用卡
我就係為咗儲credit score而開卡
喺cibc開咗student account+張adventura visa for students
出發幾耐前開bank account 好
想食埋個迎新嘅話一定係嚟到再開
入境係咪唔駛咩銀行存款證明?
之前又話海外用到香港d ebanking, 驚到時滙唔到錢出黎
你冇當地既地址都好難開到戶口
除左cibc bmo hsbc呢3間
但果3間開完都淨係可以擺錢唔郁得
都係儲唔到credit score
要儲一定係要個人到左先開始儲到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞