IB 用家討論區 (4)

1001 回覆
25 Like 0 Dislike
我想問如果即日將筆錢由美金轉做港幣,然後想出金去香港銀行咁筆錢駛唔駛等T+2先?
想問吓我用咗啲港紙買外幣
之後買股票係咪要特登揀用邊隻貨幣
會自動扣該股票的結算貨幣

【文盲一問】
想問咁樣既操作係long put 定 short put ?
long put
佢計平均價個度係唔係唔同左?
以前賣左部分股,個平均價係唔會變,而家會變左第二個數既?
好似話轉左做 First in First out
即係賣價 唔再係計平均價?
ching 驚唔驚ib 冇保障? 假設全球爆煲,有冇機會成個倉拎唔返
price management algo開咗有咩用?睇完網站都唔係好明,自動幫你adjust個price?
請問如果轉其他貨幣,例如日圓果d

係咪一樣一個月出金一次免費

唔係好識用 trail stop limit order (short side)
即係我已響某個價賣貨e.g.$100
之後個價跌到$90....
大概要點set?

用緊中文介面,我明 限價同止損
但下邊有個 限價偏移 同 追蹤金額
唔係好明呢2個野要點set....

我想 如果個價升到92就即買
正常係set limit order trigger $92

但如果要埋 價錢去到最低點後,如果升$0.3
希望capture多d gain
即買貨平倉,我應該點set?
開戶個時可唔可以用聯名戶口去連結,其中一個名係我本人
我諗蝕晒d錢 既機會大過 ib 執笠
你啲錢都係擺銀行算把啦,唔好學人買股
你啲錢都係擺係銀行算啦,唔好學人買股票
Qoute錯
Daily statement trade day 係咪跟美國時間
港股個日子唔啱既
美東時間
想問吓我default 貨幣係美刀
之前兌完美刀之後仲有幾蚊HKD淨
嗰幾蚊佢會自動兌做埋美刀?

佢自己兌完之後我都冇咩點理,
但點解今日我再入去睇,
連嗰少少美刀都扣埋,
我而家變做差緊IB錢。。。
想問吓點解會咁嘅?唔係冇平台費,唔用唔會扣錢㗎咩?
其實IB margin係唔係不嬲都係咁低利率?
定係因為呢幾年美國長期低利率環境所以先做到1.6%?
住美國先可以申請
點樣可以攞美國護照?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞