IB 用家討論區 (4)

1001 回覆
25 Like 0 Dislike
你隻股升到70k咪爆倉囉
short乜嘢咁勁250%margin?
cash wor 點解計margin
只係用左20K

就算正股升到 輸曬 我都hold緊30K cash?
你現金得50, 沽20野, 現金變70, 但隻野升到71,即係你欠既錢多過你acc 所有錢,已經要斬左你倉, 因為要用晒你戶口所有錢去買返貨去平倉
當然在你升到71前一段時間已經會斬你因為佢都驚跳空高開既情況, 例如以前既gme amc 等, 隻隻股個情況都唔同, 所以上面清問你short 乜要咁高margin requirement
沽空輸無限
隻股升一倍你輸20k
升三倍你就輸60k
會升爆倉架麻
岩岩開左IB 用fps 入錢link bank account 但成日都話pending 收唔到錢,點算?
假期
FPS都要等trading day? 咁我聽日再睇,thanks
入咗金都冇通知, 有冇咁user friendly
點會無通知啊
係姐 但你沽apple
唔會expect gap down 50-60 % 呢啲情況掛
理得你咁多
數就係咁計
你沽空理論上係輸無限
應該假期?

平日啲錢好快到
https://www.interactivebrokers.com.hk/en/index.php?f=1560&p=contact
我當初都用幾日時間時間黎搵依頁
歡迎你日日打去騷擾佢地
點會呀 轉換係即時生效 你真定假
你轉數快俾朋友
係咪都要等朋友話你知收到錢未呀
咁難明咩
點解可以咁弱智
IB個計法好複雜 , 唔建議新手去睇呢個數
總之你入左20K就用20K , 唔好用多左就好
我係50 K cash 用20K 都唔得
兩星期前開ib果時日日登入佢網頁版睇審核消息
之後開好咗兩個鐘頭內發現3條唔係自己做出黎嘅驗證碼信息
發現可能曾經入錯ac去假ib釣魚網站之後俾人撞登入鎖
另外曾經響google搵佢地電話果時曾經搵到ib個網址係中文寫
但得美國同香港客服電話
覺得好假就之後就唔敢用google出黎嘅ib網址同入面嘅資料
畢竟個ib網頁風格好似好容易被假冒
之後響個app入面開始響佢個「聯繫我們」度搵
點知成個page都無寫過聯繫方法
最後響ibot直接寫customer service佢就俾咗個網址入面有條link係客戶服務嘅電話
覺得佢哋啲介面好唔清晰
睇返上面留言你想沽空喎 , 更加唔係咁計
long跌你唔會爆倉但short升你會爆倉 點會一樣計法
又沽空又話gap down,又冇講成個倉實際係點,可以唔洗理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞