IB 用家討論區 (4)

1001 回覆
25 Like 0 Dislike
可以咁講
係咪因為佢開cash acc
Margin acc都唔使等settle
理論上cash account 都唔會有settle 問題,不過我都唔肯定佢講嘅settle 問題,我自己未見過,IB 理論上你有資產就可以買貨
cash account forex 都要T+2 settle
你上面講既全部都係margin account
有冇人試過IB轉美股去富途?知唔知收費係跟邊一個?
轉富途
Cash account呢個我唔知,不過如果好似真係你咁講,我自己覺得奇怪,通常你買咗嘅股票,就算係現金戶口,都可以即刻沽貨
入左錢好耐但可取款金額係0
係咪要去office簽左名自拎到
入咗幾耐
有幾次set左stop order都冇執行到
有冇set stop limit? 美股定港股?
美股,set limit order個陣attached埋bracket order (profit taker and stop loss)
知道有呢個,但冇用過。我只用stop limit order.

會唔會你個只set 了個trade當日,又或者冇包outside regular hours.
(但stop loss 最好唔包outside regular hours穩陣)
外匯可以即時換
但要T+2 先會變 settled cash
多唔多人用market order?平時買大股同etf 個d 我都係懶直接market order
成交好大,又chok, 會用
我未訓醒講錯左

margin account 唔洗等settle,initial margin 係正數就可以開新倉,唔理你cash position 係正定負
想問下有無個每日賺/蝕 成績表睇架?
搵左好耐都唔見有
你俾你username 同password我入去幇你check下?
打去cs問,好似話呢幾日放假,無人check數掛,上星期入完錢,見到ac有錢都換做usd,但都好似你咁,insufficient settle cash,買唔到美股。平時正常入到錢換完都可以即刻用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞