IB 用家討論區 (4)

1001 回覆
25 Like 0 Dislike
可以點歪發
頭先睇左個Leverage係1.1
我諗依家應該係好安全 仲有buffer可以再孖多D

因為IB Margin息口太正 所以開始學下用margin去投資
美股
係 我都用緊牛牛睇 不過想方便小小
啱啱開咗IB 諗住喺手機login嗰陣話紐交所一定要用SSL login 搞到登入唔到 想問應該點搞
啱啱先轉錢入IB
仲未買股
但想問下佢扣佣係邊個位置揀佢究竟係用階梯式定固定式?

我見啲介紹網有呢2種扣法

階梯式 話就最少0.35鎂
但之後買賣會點計法?
有無話每隔幾耐會reset返做只扣0.35鎂?

如果只係每次都買少少咁
Amzn , Tsla 呢啲每次只買1股
TSM 呢啲股價既 每次買5股左右
咁既情況應該係用固定式定階梯式?
Tiered係抵啲
港幣夠錢,但係照舊野出嚟,唔明講咩
IB HKD to USD 有手續費?

方便=錢
施主已看透世事
你唔係下下幾球幾球咁買賣既話,一定係階級式抵玩d
佣金另計,所以唔夠錢
交易額 1%fee 咁咪好撚多
定我get錯
有冇人知「自動客戶賬戶轉帳服務(ACATS)」係咩嚟?

兩日無睇,琴晚一開啲股票無晒。睇番啲記錄話賣出原因係因為「自動客戶賬戶轉帳服務(ACATS)」,而家轉咗去邊又唔知,仲有冇keep住啲股票又唔知。但就無做過其他setting,點解會無喇喇郁我啲嘢。
PS.個戶口係屋企人,打唔到去問住
似畀人轉走咗,快啲打上去
ib 轉錢本質上係fx交易黎,所以有交易手續費,bid ask係市場價,唔似其他券商食你spread
即係佢成個倉要跌多200k hkd先爆倉?
ACATS即係股票行之間轉倉,一係佢搞錯 account 一係你資料畀人盜用

揀邊個先睇到即時美股價位?
最底 USD 10蚊
再加 有個USD 4.5 組合
佢可能好L大鑊,戶口號碼要小心保存
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞