《住Hall嘅瘋狂故事》

527 回覆
160 Like 15 Dislike
支持
推推
又話比renee飛左既唔係搵ashley咩
睇返#403
無端百事倒敘
人地投票要睇人交配先吖嘛
諮詢大會嘅前一日,陳浩然同男班長無準備答問題,反而喺我間房都飲酒吹水。

「對唔住。」男班長呷一口啤酒後,再講:「係我拉你落水。」

「條路喺我自己揀嘅。同埋,你都因為咁無咗條女。」陳浩然答。

「佢覺得我變咗。」

「佢對你嘅愛睇嚟都只係葉公好龍。」

「但係我唔覺得自己揀錯。為睇唔過眼嘅事出手同發聲先係我。如果我乜都唔做,我反而覺得自己先係變咗。」男班長道。

「咩唔公義,我都唔明。世界係有好多檯底交易、好多約定俗成。你今日贏咗又點?世界都唔會改變。你得到嘅只有自己嘅滿足感。」

「你無錯嘅。我去對抗只係自我滿足。係自我滿足同愛情之間,我揀咗前者,我只係一個自私嘅人,以自己為先。」男班長嘆息。

「你都無答我,潛規則,你對抗得幾多條?全世界都默認嘅嘢,你對抗嚟做乜?無用㗎,無人願意改變㗎。你咁樣只係螳臂擋車。」陳浩然道。

「所以我一開始咪話對唔住,拖咗你落水。」男班長道歉。

「唉,屌你啦。飲啦!」陳浩然舉杯相碰,再講:「聽日就要畀人屌死啦。」

「Con會⋯⋯佢哋九成會針對我哋支莊狂con。」

「人身攻擊下,再屌到我哋無地自容。」

「可能會好似city咁反檯,然後我哋要好似on9仔咁dem cheers。」

「起身!全部企起身!」陳浩扮經典嘅城大反檯。

「到時我哋會柒㗎嚟。」男班長講。

「都去到今日,就由佢柒到尾啦!」

「乾杯!」

二人暢飲談心,就似即將上刑場嘅士兵。

諮詢大會我無去到,我留咗喺房同Renee做愛。但係我收到風佢哋畀人屌到飛天,就連點解喺某個活動講某句說話都畀人拎出嚟講,男班長仲要畀人問條女飛咗佢有咩感受。同時,當「正統」莊反而好快con完,男班長佢哋支莊就由晚上8點畀人con到第二朝嘅8點,仲好似無得去廁所。而佢哋支莊就無反抗過,乖乖到坐喺到畀人con。
投票日。

「大家同改變只有一步之遙!」同以前幾乎完全唔一樣嘅男班長喺hall樓下嗌咪。

「hall莊,名義上大家都可以參選,但係點解大家一直都冇咁樣做?點解每年都剩係得一支hall莊參選?就係因為唔係呢啲白紙黑字嘅規矩之上,仲有一個約定俗成嘅規矩!只有畀現莊揀中嘅人先可以做下莊!而現莊就算落咗莊都可以揀咩人下年可以return,所以一直都冇人反抗,因為每一個人都想住多一年!但係我企出嚟,作為反擊嘅號角!我唔介意下年冇得住,我唔怕企出嚟同喺hall入面掌權嘅人正面交鋒,我唔會再畀潛規則束縛!我企出嚟!作為一個無現莊支持嘅宿生就出嚟選!我要贏!我要改變呢個欽點機制!我亦都能夠承諾,當選之後會盡心盡力為各位宿生服務!」男班長氣勢逼人,當日嘅毒撚、內向形象一掃而空。

雖然如此,但係男班長佢哋只係得到11票,對上對面嘅207票。

慘敗。

然後,陳浩然同男班長就係第二日由中同篇手下執嘢quit hall。

佢哋中同諾衡幾有錢,揸咗Audi a5話嚟幫佢哋執嘢。

送別陳浩然嘅只有我、太陽同埋現莊嘅Anson。

「Con會嘅嘢好對唔住。我唔係針對你,只係我嘅職位要我咁做。」Anson講。

「得啦,明嘅。」

「真係好對唔住,搞到好似我迫走你咁。」Anson鞠躬道歉。

「唔洗好似,你係迫走我嘅。」陳浩然直白地講。

「對唔住。」Anson語畢,陳浩然就畀咗佢一個擁抱。

「無嘢嘅,由佢啦。」陳浩然道。

「你小心啦,之後再約食飯啦。」太陽道。

「嗯。多謝你照顧我。」

「唔好咁講,我呢個hall tutor做得唔好,我無勇氣去幫你。」太陽道。

「我都明,大家都係身不由己。」陳浩然道。

「保重。」二人攬一攬後分開。

「你小心啦。」我講。

「知啦,你都保重,唔好成日做愛。」陳浩然道。

「你都好好珍惜女朋友呀。」陳浩然喺成個選莊過程一直都支持佢。

「知啦。我走啦。」陳浩然上車後打開車窗,再講:「咁我真係走啦。」

車開了,同時我雙腳跑起嚟,全速追向陳浩然嘅座駕。

喺陳浩然嘅座駕消失喺我視線前我拔足狂奔。
成班都係偽善撚
做得仆街就唔好扮好人
做得好人就唔好做仆街野
呢段好寫實,幾好看
因為成個呵嘅人待人處事都係咁
推推
好鍾意樓主呢個故除咗戀愛扑野之外仲會寫呢d大學現實生活嘅片段
成個社會都係
好撚嘔心
Lm
今日無扑野?
Lm
留名
我同病毒共存緊
推推
今日入嚟就live咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞