《住Hall嘅瘋狂故事》

527 回覆
160 Like 15 Dislike
推,依家先發現樓主有新故
俾我住呢啲hall應該一個禮拜即quit
建議出埋今晚
你指邊方面
有的住hall已經好好
推新文
「樓cheers都係,你哋hall fresh諗,我哋老鬼喺後面畀意見。」太陽講。

我哋新人傾咗成一個鐘,老鬼好少插嘴,大多時間都由得我哋自由討論,最後我哋一人一句下得出以下:

領:Who are we?
眾:9uppers!
領:Louder!
領:Louder!
開始𨂽地再拍手。
領:我哋!
眾:
九樓男仔水擘擘
你哋班女濕笠笠
夜晚開P啪啪啪
聽朝起身第二發!

「雖然我最初唔想要嘅咸濕元素都係避唔到,但係大家鐘意就好啦!以後呢個就係我哋層cheers!以為每次活動都會有浩然或者阿強帶我哋!」太陽宣告。

「即場嚟一次先啦!」肥John一聲令下,陳浩然走到眾人中間。

「九樓男仔水擘擘⋯⋯」陳浩然細細聲咁讀一次層cheers。

「咪撚數白欖,直接開波啦!」美斯催促。

「Who are we?」陳浩然叫,但係無乜氣勢。

「等等先,大聲啲好無。」木哥講,佢睇落好嬲咁,定係佢天生個樣係咁?

「唔洗怕羞㗎,你當你眼前嘅全部都係畜生!唔撚係人嚟嘅,放膽叫出嚟,好似咁!」瘦John講完就行去窗邊,對住另一邊hall大叫:「我想屌閪呀!」

「我都想呀!」對面hall唔知邊層回應。

「得!嚟多次!」陳浩然自我激勵。

「精神!加油!」太陽為陳浩然打氣。

「Who are we!!!?」陳浩然力竭聲嘶地叫,佢嘅聲音響透喺lounge。老鬼們都露出滿意嘅神情。

就係咁我哋層就dem咗第一次cheers。

大概只有讀緊大學嘅時候先可以臉不紅氣不喘咁dem beat,畢業後睇返應該會尷尬到想死。

睇到嚴肅嘅木哥dem cheers,我開頭有啲震驚,但諗諗下,大家都係大學生,佢點會每一日都咁嚴肅,同埋佢一定係好玩得先可以繼續喺到住。

「下一個事項,我哋要準備floor decoration,即係樓層佈置。我哋搵個主題,然後下個禮拜一前佈置好我哋層!」太陽將話題拉到下一步。

「釋迦牟尼樂園。」邦仔神神化化咁講。
推 啲女呢?
都話大學男子宿舍日常
姐係gay故?
推推
係,平時層友會互含,射到成個廚房都係米青
搞唔掂 俾番啲女黎
話明住hall嘅故事
有啲劇情都唔得,下下都要屌女
定係你去睇h漫呀,果邊重女喎
我地男人剩係想屌閪
買衫為左屌閪
整頭為左屌閪
做gym操腳為左屌閪
參加興趣班為左識更多女屌閪
讀多啲書搵份好工為左溝到女屌閪
買樓為左埋單屌閪
多數最後只吸引到仔
特別做尖
果張meme
「唔建議搞神鬼嘢,以前有女層試過,仲用藍色玻璃紙包住走廊啲燈,結果嗰年佢哋瘋狂撞鬼。」美斯講。(唔排除未來有超展開嘅捉鬼篇)

「我哋要𨋢口整件大嘅,lounge都整件大嘅。走廊就隨便吊啲或者貼啲關事嘅嘢上去。」肥John講。

「哈利波特!可以整個城堡。」輝仔建議。

「得唔得呀?城堡喎。」我質疑。

「得,以前都有人整過,放喺𨋢口。」木哥講。

「咁不如海賊王!我哋可以𨋢口整個船頭。」堯仔提議。

「太毒。」美斯反對。

「咁不如lounge整條紙龍,掛上去,𨋢口整個城堡,行奇幻風。」陳浩然提議。
「得唔得㗎,紙皮喎。」我又質疑。

「唔好睇少紙皮嘅可塑性,呢兩樣嘢以前都有人整過。」瘦John講。

「咁有冇人反對?lounge整紙龍,𨋢口整城堡,走廊就掛啲刀刀劍劍嘅相。然後每個人影將相,肥John將你哋個樣key上去哈利波特啲角色到,再貼去你哋門口。最後,我哋再印每個人個名出嚟,貼係你哋房門。」太陽一氣呵成咁總結。

「好!」老鬼們一致同意,做新人嘅我哋只能跟隨。用只能又唔太啱,因為太陽嘅建議確實唔錯。

「特別提多樣嘢,每年都會有新人問點樣先可以再住多一年hall,呢條問題無人會答你,因為佢算係呢到嘅禁忌。」太陽強調。

然後我哋就分工,分咗三組,分別負責走廊、lounge同埋𨋢口。聽日下晝就會一齊出去買材料,夜晚食完入伙酒之後就去學校垃圾房執紙皮。

其實聽日要開學,但係老鬼就好似唔當係一回事咁理想當然話要出席。開頭以為會好強硬咁迫人去,但係當有人話要上堂去唔到嘅時候,太陽都好順攤話無所謂,話大家方便先參加,出席唔到都唔洗迫自己。

「另外,每個禮拜六朝早十點要去九龍仔公園踢波,星期五瞓教唔好鎖門,我會叫醒你哋。鎖門嘅後果自負。」木哥半威脅咁講。

喂喂,頭先hall tutor大人先話唔參加都無所謂。老鬼果然會擺款。新人到底幾時會畀人撚鳩?但係除咗木哥外,其他returning都好友善。

「佢講下笑姐。但我都希望每個禮拜六可以同大家去踢個波,大家盡量出席啦。」太陽補充。

「聯層大使主動啲呀!今年3樓啲女好靚呀!你哋快手同佢哋傾掂聯層再畀啲女我玩呀!」瘦John表情非常猥瑣。

靚女呀,雖然我有SP但係無女朋友,所以呢啲交配活動我係非常歡迎。

「真係最後啦,樓tee會由瘦John設計,到時我哋夾錢一人買一件。咁依家大家都肚餓啦,一齊去食飯啦!」太陽宣布會議結束後。我哋一行二十人就去咗樂富聯合興食打冷。

好明顯,老鬼有lead住大家,但係就無擺出任何架子,平易近人。可能呢到唔會有啲上下位文化。但係老鬼會唔會玩鳩新人,呢樣嘢真係要睇定啲再答。

總之,男子大學生宿舍日常正式啟動!
第二日,下晝四點左右我哋一行廿幾人就喺hall出發,全狗鐵去油麻地中南買員油、熱溶膠槍同埋𠝹刀之類嘅物資。喺外面食完譚仔之後我哋又有講有笑咁返到大學,再一齊去垃圾房執紙皮。最後,去到十點,我哋就好似傾好咁分咗三組喺唔同位置整deco。

我負責整條龍,喺lounge入邊同其他人一齊砌到紙皮做龍型,再拎去後樓梯噴油。

我哋決定分開條龍幾節咁整,最後掛上天花板嘅時候砌返個龍型就得,唔洗格硬連接每一節。除咗龍頭同龍尾,龍身就只不過喺圓筒型,中間再放個十字型支架就搞掂。

整deco個氣氛都幾好,我哋邊用喇叭播歌,再吹住水整。另外,因為喺夏天,所以我哋全部都赤裸上身咁做嘢。

凌晨一點。

「好眼瞓呀,可唔可以聽日先做呀?」邦仔抱怨。

瘦John拍拍佢膊頭以示鼓勵:「加油啦,大家都咁頂,整多半個鐘一齊休息。大家一齊努力就頂落去啦。」

「咁一二一二隻手就搞掂啦!」砌緊龍頭、鐘意用網絡用語嘅邦仔講。

「你擠啲熱溶膠落嚟,咁咪貼到條觸鬚上去囉。」踏實嘅輝仔講。

「黃金廣場內分手!」堯仔跟住喇叭唱。

「在時代門外再聚!」另一個hall fresh跟住唱。

睇嚟輝仔同邦仔已經混熟。

「用膠紙痴咪得囉,之後上色會見唔到張膠紙㗎啦。」瘦John提議。

「就咁啦。」輝仔回答後佢哋又繼續整龍頭。

「好有料喎。」我笑瘦John。

瘦John坐落嚟我隔離幫手定型龍身,再講:「屌你啦。」

「老老豆豆,老鬼係咪會撚新人?」同瘦John本身friend嘅我直接問。

「會呀,我依家就撚鳩你。」瘦John語畢大大力拍落我賓周到,但係我馬上向後跳避開。

「太天真啦!」

「玩下姐。老實講,唔好諗咩老鬼唔老鬼啦,當我哋普通朋友得啦。覺得老鬼喺高人一等呢種諗法扔得㗎啦,住埋同一層大家就係兄弟,喺對等嘅朋友。」

「你咁講,我就放心啦!」我講完就一掌拍落瘦John賓周。但係佢呢個答案好有一早背好嘅feel,所以我對呢個答案有所保留。

「頂你呀,咁陰濕!」

就係咁,我同瘦John就放低手上嘅工作互閹。
就係咁,我同瘦John就放低手上嘅工作互

住呵邊有咁多閪屌基佬就多
係咪hall莊個個都屌過Ashley
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞