《住Hall嘅瘋狂故事》

527 回覆
160 Like 15 Dislike
「就係咁亞古獸就進化咗啦!」因為嘉詠唔太講嘢,所以主要都係我單方面講嘢俾佢聽,但佢每一次都好專心咁聽我講嘢。

「你點睇呀?又唔應我?」我再問。

「嗯幾好。」嘉詠咬一口豬柳強包後講。

「呢題點做?」我轉移話題。

「試下用二次方程。」

「點解你咁冷淡?」

「無。」

「你唔鐘意我?」

「……唔係。」

「你都係好冷淡。」

「都話做緊卷。」

「咁我以後唔嚟啦。」

「唔好。」嘉詠拉住我,第一次見到佢緊張嘅表情。

「咁我留係到陪你。」

「隨心。」

「嘻⋯⋯」我笑。

「有咩好笑?」

「你想我留低!」

「em⋯⋯無⋯⋯」

「咁我之後都唔嚟啦。」我講笑咁講。

「⋯⋯唔好⋯⋯」

「嘻。」

「做卷呀⋯⋯」嘉詠臉紅紅咁講。

「想我留低?」

「嗯。」

嘉詠真係唔係太應我,同佢講嘢主要都係我自問自答,但係我都可以講個不亦樂乎。圖書館慢慢變咗我哋兩個約會嘅地方,雖然有個圖書管理員喺度阻頭阻勢。我哋就好似偷情嘅人咁,每一日都係圖書館偷偷見面。我每一日都過得好開心,雖然冇得打籃球,但係可以同呢個女仔傾偈真係身心舒暢。慢慢我就心動咗。
竟然入浸中竟咁大改變
好快,就到咗暑假嘅最後一日。

「你緊唔緊張呀?差唔多要考啦喎?」我問。

「應該冇問題。我都幾熟啲past paper,你擔心自己啦。」嘉詠同我熟絡之後開始會串返我。

「有你我就搞得掂啦!」

「唔⋯⋯」嘉詠好似倉鼠咁樣鼓埋泡腮,紅着面咁望實我,佢仲係好唔鍾意我調俾佢。

「玩吓啫!但我真係有你先搞得掂啲卷!」

「好啦。」佢接受我呢個講法。

「既然今日係暑假最後一日,不如我哋放鬆吓?」我提議。

「你想做咩?」

「我哋,可以出去行街睇戲?」我鼓起勇氣約佢出去。

「……你約我?」佢紅都面晒咁問。

見到佢呢個怕羞嘅反應我都有少少面紅,我講:「……係呀。」

「可以呀⋯⋯」嘉詠細細聲答。

「咁我哋行下街。」就係咁樣我哋嗰日去咗葵廣掃街。

我哋離開圖書館之後就返咗屋企換衫,再一齊坐狗鐵去葵芳。話說當時我係第一次見佢着校服以外嘅衫,佢當日穿嘅係長裙加短袖tee,老套到極,但又好符合佢嘅性格。就係一啲摺摺地、唔鐘意交際嘅人。

「仲以為你會著下短裙或者熱褲!」

「太暴露。」

「但係我想睇!」

「喂也⋯⋯」嘉詠細聲反抗。

葵廣,mk妹嘅聖地,暑假最後一日,成個廣場都充滿青春嘅肉體,美少女嘅長腿、港女稍微隆起胸部、肥毒嘅汗臭充斥整個商場,人頭湧湧。

「好多人,會逼死。」喺商場外邊望入去嘅嘉詠講。

「無事㗎,入去好多嘢睇!」語畢,我嘅視線就被一個白滑長腿mk妹吸走,再講:「你都露條腿出嚟就好!」

嘉詠紅住臉打我:「唔可以鹹濕。唔可以講㗎。」

「點解呀?」

「唔係咁好㗎。」

「咁你正呀嘛!」我吹奏下佢。

「係……係呀,多謝。」嘉詠臉紅紅、水汪汪咁望住我。

見到佢呢個羞澀嘅反應,我都紅晒面咁答:「唔……唔洗客氣。」

之後我哋就周圍行,買咗好多嘢食,葵廣嘅一切對於嘉詠嚟講都好新鮮,佢每見到一間鋪頭都雙眼發光。
入大學女神係咪唔同晒 😌🙈
推推
即刻變咗隻臭雞
文呢仆街
「未行過?」我問。

「未行過咁多小食檔嘅地方。」嘉詠答。

「竟然無同朋友行過。」

「我好少朋友。」

「竟然。」都合理,嘉詠本身就係一個唔多嘢講嘅人。

「你係我少有可以傾偈嘅人。」嘉詠誠心道。

「想多謝我?」我笑道。

「係呀。」

「呀!」嘉詠突然匿埋喺我後面。

「做咩呀?」

「同班同學……」嘉詠輕聲地道。

「你哋有過節?」

「唔係,只係我唔識同佢哋講嘢,我份人唔太識傾偈。」

「咁你有後備拎埋到佢哋走啦。」

「嗯。」

嘉詠嘅同學走咗之後,嘉詠就戰戰兢兢咁行返出嚟,再講:「多謝。」

「客咩氣。」

「你係我朋友。」

「當然。」

「所以,你唔會離開我身邊?」

當時嘅我覺得呢個係一個signal,於是我牽起嘉詠嘅小手,佢無甩開我,任由我拖住。當我以為得米嘅時候,嘉詠突然話:「我要走先啦。」跟住佢就甩開我隻手跑走咗。
「咁你有後備拎埋到佢哋走啦。」

究竟用緊咩輸入法
「呀!」嘉詠突然匿埋喺我後面。

「做咩呀?」

「同班同學……」嘉詠輕聲地道。

「你哋有過節?」

「唔係,只係我唔識同佢哋講嘢,我份人唔太識傾偈。」

「咁你匿到佢哋走啦。」

「嗯。」

嘉詠嘅同學走咗之後,嘉詠就戰戰兢兢咁行返出嚟,再講:「多謝。」

「客咩氣。」

「你係我朋友。」

「當然。」

「所以,你唔會離開我身邊?」

當時嘅我覺得呢個係一個signal,於是我牽起嘉詠嘅小手,佢無甩開我,任由我拖住。當我以為得米嘅時候,嘉詠突然話:「我要走先啦。」跟住佢就甩開我隻手跑走咗。
第二日開學,放學後嘉詠一見到我入圖書館佢就走人,我即刻從後拉住佢隻手問:「做咩呀?」

「無嘢。」嘉詠無回頭望返我。

「講我聽啦。」雖然心知不妙,但係我都要問。

「你唔好再接近我啦。」

「點解呀?係咪我做錯啲咩呀?」

「⋯⋯」

沉默。

「你琴日明明都肯畀我拖手。」

「男同女未一齊就拖手,好唔檢點。我接受唔到。」嘉詠講完就好大力甩開我隻手再走咗去,留低我一個呆咗咁企喺原地。

開學之後我都有試過學校搵佢,但係佢每一次都避開我,久而久之我就冇再去搵佢,我同嘉詠嘅故事就暫且停咗喺呢度。

就係咁,我莫名其妙咁畀人飛咗。喺呢件事之後,我個人又變得少講嘢,因為我覺得自己係唔覺意嘅情況下得罪咗嘉詠所以先畀人飛。所以Ocamp同樓會嘅時候我都唔多出聲,呢樣都算係嘉詠事件帶畀我嘅後遺症。
時間返到現在,嗰個打扮同思想都保守、內斂、寡言嘅嘉詠,變成咗我眼前MK、活潑、開朗嘅Renee。

「做咩呀,咁靜嘅!你以前好多嘢講㗎喎!」Renee講。

「我有啲shock姐。我哋最後一次見嘅時候……」

我唔係冇諗過會同嘉詠重聚,我當然有諗過會同呢個我鍾意嘅女仔再見面。但係我想像中嘅再會會係非常之尷尬,你眼望我眼大家唔知講乜嘢好。

「以前嘅嘢唔好提啦!係我啱嘅,我以前太天真太傻啦。唔好咁尷尬啦!好似之前咁啦!」Renee打斷我。

嘉詠,唔係,係Renee太過熱情,我感受唔到一絲尷尬,其實會唔會佢冇當過係一回事先可以咁輕鬆面對我?定係佢個人住Hall之後改變咗,變得比以前外向,同埋更識社交?呢一刻嘅我唔知道答案。

「哦⋯⋯好啦。」因為唔知道答案,所以我只能夠含糊地回答。

「仲係咁?你怕羞?定係因為我太可愛?嘻。」Renee仲開識咗講笑。

「都係呀,你依家比之前更可愛。」我直白地講。

「多謝喎!算到有眼光!」Renee開心地笑住應。嘉詠嘅話大概會紅都臉晒咁叫我唔好咁講。

「係你我先咁講。」或者我對呢個女仔仲有感覺,我係真心感得佢可愛。

「口花花。」Renee展露出燦爛嘅笑容,同往日嘉詠數字嘅微笑截然不同嘅笑臉。

「希望陣間同你一組啦。」Renee嘅反應令我覺得自己有機會,有機會同佢發展。但係我必先有一個同佢相處嘅機會。

「你諗吓好啦。」

「咁多位請注意!埋嚟啦!」今次聯層活動嘅搞手兼MC邦仔企咗喺張枱度大叫。

「我哋快啲玩遊戲啦!女仔快啲過嚟啦!」女層嘅MC霸氣地咆哮。

邦仔見大家都聚集左喺佢身前,就講:「大家好呀我係今日嘅主持人,邦仔!」

「我係Cherry,女層嘅代表!」又係洋名。

「Cherry!」啲女女歡呼。

話說,啲女清一色熱褲,露晒佢哋條腿出嚟,有啲上身有身材嘅就再露得多啲,睇嚟佢哋都幾鹹濕。
「咁我哋玩鬥獸棋捉伊人!一男一女一組,每一組會有一個牌貼喺背脊度表明你係乜嘢動物,你淨係可以食細過你嘅動物!」邦仔講解。

「貓食老鼠,豹食貓,大笨象食豹,老鼠又可以食返大笨象。」Cherry解說。

「例如你哋組係貓,你前面嘅一隊係老鼠,你要捉佢哋嘅話就要抆佢哋背脊嘅字牌落嚟,再交返畀我哋計分。俾人食咗嘅一隊都要返到呢個位玩遊戲去復活!」邦仔手舞足蹈咁講。

「有冇人唔明白啊?」Cherry問。

「無呀!快啲開始啦!」瘦John叫囂。

「睇嚟大家都準備好啦!咁我哋而家分開男一條隊,女一條隊,過嚟抽籤!」邦仔同Cherry各自拎咗個箱出嚟。

「呢度有兩個紙箱,一個係畀男仔抽,令一個畀女仔抽,抽中同一個數字嘅就會成為一組。」

「我去抽籤啦喎,記得同我你係咩號碼。」我同Renee講。

「打個手勢俾你睇。」Renee打趣道。

「好想同我一組?」

「人哋想同你傾下偈同玩下呀。」Renee擺動住上身講。

Critical hit!

溫柔嘅聲線,胸部嘅擺動,挑逗嘅話語,Renee呢啲唔知係咪特登嘅動作直中我嘅好球區,我對佢有好感一下爆升。不過我對佢好感度本身就唔低。

我對呢條女仲有好感。

「做咩呆咗呀?唔理你啦!我去抽籤!」Renee講完就走去排隊抽。

11。

Renne左右各舉起一隻手指。

我要抽中11。

「邦仔,我要11號。」喺抽籤箱前嘅我講。

「好難做喎師兄。」

「兩餐tea。」

「差少少,現金會好啲。」

「請。」我將一百蚊紙放入紙箱,邦仔好快將佢拎返出嚟。

「多謝,請抽。」

12。

「屌你,12嚟嘅喂!」

「11號一早畀人抽咗啦傻鳩。」

「屌你老母水鳩我!」

「我都冇話過你會抽到11號!係你自己送錢俾我咋!下個!」

「仆街!咁你至少都講俾我聽邊個抽到11號。」

「瘦John呀,走啦!下個!」

「你個仆街仔,我遲早報仇!」最後我蝕咗一舊水畀個仆街仔,我只能夠走住嚟屌,話會下次報仇。跟住死死地氣咁去搵瘦John。
我一手搭落瘦John膊頭:「兄弟,呢個number可唔可以畀我?」

「你睇啱嗰條女?」瘦John邊講邊收埋個number落褲袋。

「睇啱好耐啦,幫幫手。」

「邊個係11號呀?」瘦John左顧右盼。

「唔使望啦,你唔識佢。我哋中學師姐嚟。」

「我哋中學師姐我會唔識!?」瘦John繼續望。

「佢讀中學嘅時候好摺,得我識㗎咋,幫幫手,中學女神。」

「幾時識㗎?」

「中五升中六個暑假,如果做卷唔夠分咪要去圖書館留堂做過嘅,我就喺嗰陣時識佢。」

「當年食女又唔講!」

「係你班仆街唔等埋我走咗去打波咋。」

「你話我仆街?唔想交換?」

「大佬對唔住?幫幫手,今日幫你含撚啦。」我請求。

「唔洗啦!畀你畀你,一場兄弟,食到嘅話請我食飯。」瘦John將寫有11號嘅紙碎交畀我。

「大恩大德,沒齒難忘!」向瘦John道謝後我就奔向Renee會合。

「嘉詠,11號。」我畀Renne睇我手上嘅號碼。

「Renee。」Renee將一隻手指放喺我嘴唇上。

睇嚟佢唔想俾人用真名稱呼,又係洋名。

「em⋯⋯Renee。」
push
「乖。」Renee輕輕撫摸我個頭。

「唔好摸啦,會俾人睇到。」

「你怕羞?頭先明明好努力問人攞11號。」

「邊有?」慌亂嘅我得返把口夠硬。

「嘻。」Renee甜笑。

之後我哋喺邦仔手上拎到寵物牌。

「老鼠⋯⋯」我無奈。

「咁我哋除咗大笨象之外乜都食唔到。」Renee苦笑。

「強哥,你掂唔掂,洗唔洗幫手ice breaking?」邦仔走過嚟問。

原來遊戲未正式開始係因為邦仔要幫唔同組嘅男女ice breaking。

「我哋識㗎。」Renee又伸長隻手摸我個頭。

「咁我搵下一組啦!Bye!」邦仔講完就走去搵下一組,真係勞苦功高。

「咁,你有冇冰同我破呀?」Renee問。

「一時三刻諗唔到喎。」我答。

「真係無?」Renee歪住頭問。

「真係⋯⋯」

「咁,你想唔想知我當年有冇鐘意你?」Renee笑。

「吓!?」

「喂也,嚇死人咩突然之間大叫!」Renee大力拍我手臂。

「我⋯⋯想知,你講啦。」

「陣間你表現好就話你知。」Renee語畢就輕輕用手指篤我鼻頭。

「古靈精怪!」我都揑個衰妹鼻哥。

「各位,我哋今次係有範圍限制嘅!淨係可以喺由地下去到三樓,唔可以入班房,地下平台所有位置都可以去。」邦仔講。

「記得俾人捉咗或者捉咗人會返嚟呢度呀!」Cherry提醒。

「咁我哋大家一齊倒數三聲就又開始啦!」

「三!」

「二!」

「一!」

「捉佢!」拖住女朋友嘅陳浩然一個箭步跑嚟我身前。

「我知道Renee係老鼠!」陳浩然女朋友Cherry講。順帶一提,呢個Cherry唔係MC個Cherry。

「跑呀!」Renee見狀就拉住我跑。

當年好唔容易先拖到嘅手,喺呢一刻輕易就牽上。

「跑去邊呀?」Renee拉住一頭霧水嘅我一支箭跑出去。

「匿埋呀!」Renee笑住咁講。

Renee回眸嘅笑容好甜,比當年靚咗好多。或者呢幾年佢都改變咗好多,同佢都好似分別咗3年,但係佢仍然令我牽腸掛肚。

我用力捉返住Renee拖住我嘅手,再跑到佢身前,變成拉住佢走嗰個。

我哋一口氣嘅到上三樓,Renee一個箭步拉開男女廁中間嘅無開燈嘅雜物房,再走入去。

「卡。」門輕輕咁合上。
樓主呢
呢啲位停
呢個位停
佢話忙吖嘛
大家耐心啲等候下
點解我果陣住咁正氣
早知住yang hall live young
文呢?
係咪要我灌你飲可樂先肯出文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞