日本鐵道消息及旅遊情報交流區(64)

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
我哋住亞熱帶有啲冬天風景好難見到的
幾年前去plan行程時都計劃埋萬一JR/新千歲運休既後備方案
點去搭巴士或者迂迴路線
不過遇着呢啲連公共交通都放棄治療既時候俾你plan到Z方案都無用

JR北海道で運休517本 新千歳空港-東京羽田・成田空港便など48便欠航 今後も増加の可能性 | 北海道のニュース | ニュース | STV札幌テレビ
http://www.stv.jp/news/stvnews/u3f86t00000cvp0s.html
為配合政府走塑膠政策
4月1日起便利店唔提供免費餐具
酒店唔提供免費牙刷同梳

https://www.news24.jp/articles/2022/01/14/071014323.html
なお、一般の利用者への販売は行なわず、法人向けのみの販売となる。

又會咁搞笑,張卡印晒英文都擺明係外國人遊客向
竟然淨係比旅行社賣無公開發售

即係之後開返關大部份外國人都仲係要硬食500羊按金
印英文同aim外國人無關係
https://www.jreast.co.jp/multi/zh-CHT/welcomesuica/welcomesuica.html

本身已經有呢款比外國觀光客,light係國內向
未買過呢隻,原來得29日有效

佢又唔比退咁離境時仲有餘額既話29日後係咪會比JR食晒
btw 第一次自己去日本玩係十年前既事
應該係時候搵返晒啲IC卡出黎睇下仲有無錢剩
因為我睇返卡背條款一般個隻係十年就會失效
未至於搵命搏,不過有一定危險性。
的確夏天既北海道真係多啲地方去,有啲路,例如知床峠或者比較偏僻既地方,去到冬天真係路不通行。巴士JR又間唔中停駛,容易失預算。
同埋冬天成日都Whiteout,仲有啲路又係難行。莫講話揸車,行人都難行。

冬天最主要都係感受嗰種香港感受唔到既體驗,因為乾燥又夠凍既時候啲雪花真係幾靚。呢啲體驗幾日都還可以,不過長住就……鏟雪真係鏟到傻

P.S. 濕雪同凍雨先係最惡頂。
係,welcome suica 不設退款

所以用iphone 開suica就最抵
唔洗俾500yen按金又有10年有效期
黑冰跣到仆街
電話最方便,個個低頭族,長期手執電話
https://www.youtube.com/watch?v=gZZF3rGkXe4

原來大半條長崎本線廢除電化
我仲有一堆iPhone未有Suica之前開落既IC卡
但有時鍾意實體卡係想儲埋佢,一轉電子就冇左儲呢個樂趣
買張實體再轉入iphone
反正500yen 按金係轉嗰陣會當儲值額退俾你
我自己有張報廢左嘅實體suica當記念
每次都買一張無重用?

我得一張Pasmo 一張Icoca 反而無Suica
我去關西多,除左一張NEX Suica之外全部都係ICOCA

last day次次都一係唔經JR站,一係就趕飛機無退卡
然後下次去,執行李個陣上一次買落既又會神隱搵唔切出黎(返黎個陣又會出返黎)
又一次因為買左JR PASS無預計到要用到IC卡到要用既時候又即場開張新既

以上情景雖然全部都喺國際版iPhone支援西瓜卡後消失晒
但係之前開落既始終都仲擺喺度生緊塵

買個鐘頂住先啦
就咁氣動車成本都係低過電氣化
第一次自由行去東京就買咗suica,之後同passport放埋一齊所以去日本一定記得帶
因為之前得iPhone 7所以張卡無入落iPhone(日本版iPhone 7先支援),而家換咗iPhone都無機會去日本,唯有等下次去日本先入返張卡落iPhone
你西瓜都好啲
我啲ICOCA一定要帶去當地先可以用埋佢或者退左佢
少好多保養成本
全行YC1?
合理呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞