日本鐵道消息及旅遊情報交流區(64)

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
東武500 算幾襟睇啦
有個網可以check捕住果兩架編成 前提係冇臨時車務調動
之前有youtuber發現到有時會拎去直通京成去成田做超長long run 巴打好可惜
架laview真係靚喎 好復古好摩登
與其話係5毛,不如話係賤種
佢真心奶支,我建議佢改名做CRH2A,唔好叫N700S喇
有日本血統之餘又係支那製造,襯晒條撚樣
叫東風11好啲,夠哂根正苗紅
西仔終於都面對現實

1.What is the Kansai WIDE Area Excursion Pass?

This is Special discount pass available to
non-Japanese passport holder regardless of visa status!

https://www.westjr.co.jp/global/en/ticket/excursion/
Old咗
邊隻眼見到我奶支 全鐵路台最fair就係我
唔理邊度嘅車一律以客觀條件評述 咁先稱得上鐵路迷 唔會好似你哋見到中國嘢就踩咗先

就算幾鍾意日鐵都冇可能每一種車都正評
呢度大部分人都覺得大阪抽新車樣衰 但由我講出嚟就變咗奶支

中國鐵路嚟講
復興號靚仔我會讚
復興號以外多數樣樣衰衰 內裝設計差 唔人性化
CRH3/CRH380B 雖然個樣唔錯但內裝都有浸柒味
高鐵以外嘅鐵路除咗去長城嗰抽之外不值一提

不過中國對我嚟講唔係一個理想嘅旅遊destination, 每一次坐高鐵都係因為公司出trip

至於日本 疫情前我target要坐曬全日本JR每一款車型嘅每一種variant(番台) 一年去5至6次日本之後已經達成咗大約9成
我敢講以現役JR車型嚟計呢度冇人贏得過我
淨係拎呢鋪集郵嘅行動力 我話自己係日本鐵路迷完全當之無愧
拎日本最新型 最先進 最當紅嘅新幹線嚟做username 亦十分理直氣壯

ps 我唔介意比人當五毛 但不能污辱我對日鐵 especially 新幹線嘅愛

國鐵化
emmm….
東橫線出現大窿
就嚟到放工繁忙時間
今年JR東終於有返大晦日終夜運転

大晦日終夜運転のお知らせ

大晦日から元旦にかけて、山手線、京浜東北線、中央(快速)線、中央・総武(各駅停車)線
など首都圏の9路線で終夜運転を実施します。
https://www.jreast.co.jp/press/2021/tokyo/20211213_to01.pdf
個廣告太好收入,好難廢
800 系坐到盡都係兩小時內
反觀黨鐵
新橫濱線延遲嘅後果。
JR北海道で使用した中古鉄道車両 タイに無償譲渡(2021年12月13日)
https://youtu.be/tfsOMl92cFA
新横浜線通車之後都會經呢段路,到時連相鉄都死埋一份
最少日吉站多條線先,站距~1.2km同灣仔<-->銅鑼灣站差唔多,步行也不太a遠。要解決就等Blue Line 西延小田急本線,Green Line 東延京濱東北線。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞