日本鐵道消息及旅遊情報交流區(64)

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
之前余市個網上鐵道存廢討論會已經有講條隧道係早期起嘅,直徑太細電化唔到,一係就會好貴
用蓄電池車啦
如果續航夠直通到新千歲就有用
佢地班友好撚專業,直情喺節目入面向余市町長同企劃政策課長講解:
1) 電化嘅難度
2) 佢地行緊去札幌嘅車係特製嘅 (kiha201)
你講果個Point成本太高佢地應該負擔唔起而町政府被問及有幾多職員係搭鐵返工基本上係支吾以對
自製JR電話殼

GV-E400系加速度都可以谷到去2.3 km/h/s,基本上已經去到キハ201系個level,只不過係JR北自己閹割咗H100系個加速度
應該另外整個落雪用既低加速mode比H100形,冬天先用
窮到pk有錢換新車都好好啦
唔except佢整到咁高加速度啦
不過其實直通札幌都係得朝早1班普通 + 1班快速ニセコライナー,兩班車都要係小樽停超過10分鐘,就算將來換H100 + 要小樽轉車都唔會太大影響
當年肯為嗰幾班車整kiha201真心好cls
當年仲睇到有前景嘛
高速公路2018都伸到去余市外圍
你仲會唔會掟錢落去攪?
好似為咗慳油
隨時要2小時喎
得余市至小樽呢段20公里無電氣化要用電池,同男鹿線差唔多姐
用hybrid好過喇
咁用返H100/キハ150咪得
直通札幌就キハ201
2030冬奧如果喺札幌搞,會唔會畀山線留多陣。
話曬有plan喺二世古有比賽場地
新幹線趕唔切啦target咗喺2030年
我估如果冬奧批咗,分分鐘有得拗多d預算然後提早完工
到最後可能比而家卡死咗嘅中央新幹線更快
比武肺搞兩搞可能又退出爭下屆算
我都覺得如果2030冬奧畀札幌嘅話,可能會批多啲budget 等佢2029年尾通車。

不過我唔睇好2030冬奧會畀札幌做,因為2022已經係北京,好少隔8年又畀番亞洲做。除非係為左補償2020東奧日本蝕咗嘅錢啦
某酒廠的專車
3rd sector 最後要自己貼,現在已經冇錢,點貼三十億起一年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞