當維基百科都 BAN 共狗,如果連尼住連「報國安」呢班人你都唔處理,唔該你以後唔好轉灰 LOGO 賣週邊抽抗爭水

685 回覆
658 Like 85 Dislike
客觀嚟睇,有啲會然畀人狙擊唔係無原因
例如通處,啲人狙擊佢唔係想佢畀人ban 而係要佢正正經經道歉同埋唔好再捉鬼屈手足

當然好似樓主所講有系統嘅五毛都會存在,好似有時大事大非嗰陣,熱門總會有一大堆垃圾post 。我傾向相信連尼住間唔時會adjust 上熱門standard,因為成日出post feel 到。不過杜絕唔到垃圾post 上熱門耐/快過正經post 。

連尼住嘅難處係無可能突然間develop 一個制度去管人。因為一個標榜自由嘅討論區就應該存在不同聲音,包括我哋最憎嘅五毛。

不過我覺得連尼住至少要睇吓站務台啲post 。
拿你見到,我去做幾個鐘野返嚟,係冇咩人理你。你呢種就係正式既人格批鬥,其實係令你既支持者更加少。

你見我盡量係針住你既論點講,分別係

1. lklin 有冇問題

2. 針對lklin既reactionary comments有冇問題

3. 你既comment有冇問題

你有冇討論過?冇。反而係我就住呢三點討論,分別係

1. lklin係私有化公產

2. 如果你真係當lklin係自己人你保護佢係正常,但係佢係唔係自己人?

3. 你既論點我大多同意,除左lklin呢個special case

時序上你唔優先討論lklin既問題(which係報国安呢單野既核心),個討論係冇意思,而你正正就係黃世澤上身去斷章取義。

呢個就係點解你開左咁多post都說服唔到人既原因。
黃世澤做得最錯既,就係唔識做人要厚道

正如我上面講,黃世澤係有佢既特殊性,佢旅居歐州多年,對歐州政治熟,加埋佢講野算唔差,有佢自己既一套觀點。就算我唔鐘意呢個人,論點上我會聽同分析

佢自己鐘意私怨係佢既事,話唔埋過兩日我都會比佢攞上台屌,而呢個正正就係我同佢既分別:佢屌我有道理既我會ok,我地連登仔屌佢既佢唔聽仲要話我地五毛。當年黃毓民之墮落,正正就係同一個原因,黨同伐異,學唔識人性。呢種係佛家既嗔痴嚟,痴迷響自己既學識同觀點,但係唔願意去聽下其他人點諗。

老實講對我嚟講潛係好容易,正如好多比樓主屌走既人一樣。但係你見我仲會曬時間睇下樓主講咩,就係因為我仲認為樓誰係個可救之人。
Exactly,呢位ching 講得好啱,睇嚟我都好old school。 「唔帶腦上網」呢個先係重點

以時事台為例:都留意到時事台有一堆人一言不合屈毛,但其實有時人哋只不過係玩膠
講到尾就係覺得自己觀點係最啱,人哋用第二種方式講咗啲未諗過嘅嘢出嚟就上鋼上線 。
其實係。90%既人上網係為左輕鬆,你第一句就屌佢,人地最多咪唔上囉。個原理有少少似,正常香港人都唔會特登上知乎點睇人地點屌香港人啦

做人要厚道,上連登勿認真。我可以容忍洗版,但係有個限度。lklin就係超出左我既限度既例子。你唔可以因為人地話報国安,就唔去睇個root cause係咩。正如你唔可以一見人地講粗口就做道德警察。樓主就係仲未明呢個咁簡單既觀點。
樓主好似唔明我哋講咩,因為本身佢就skip 咗個過程直接拎個結果去討論
人哋唔會失驚無神狙擊佢,點都會有啲嘢做咗先狙擊到。
你例子用LKLIN ,我用通處,佢都仲係睇唔到問題未必係班狙擊手度,可能係佢哋自己。

樓主唔睇呢啲,說服唔到我
你有冇留意過我根本就唔想同你討論 LIKLN 有冇問題,點解你無時無刻都要誘導去討論問題係咪出響 LIKLN 度? 有班仆街要脅用國安法阻其它人講野,走去研究個受害者係咪做錯在先? 好我當你真係覺得好煩,佢都係 spread 民主陣營既野,點解會要變成討論佢係唔係自己人?? 好我當就算通處成日炒車,佢本質都係己方,點解我要容讓內部有一班人將自己人出賣比敵方?

老實講 LIKLN 個概念好簡單,一個 Thread 一個標題當連登係連龍牆咁用。岩岩就係對付對家將連登當 連龍牆 咁玩。點解你地又雙重標準?好啦,就算煩極,都唔係一個需要舉報比國安既手足呀嘛?

最後,斷九估你又會同我遊花園講乜野個個人把尺唔同、、、有D人覺得係、、、有D人覺得唔係,所以 XXX 果d 廢話。一句講晒:

E家有班人要脅報國安郁手足,唔好同我研究埋D 完全無關既問題。

用國安法郁自己人根本超晒底線,郁下就十年根本無可能接受,你走翻轉頭同我研究受害人係咪抵死?你地到底識唔識分先後。見到有人比人斬,係上次打九走對家先,去幫手止血先,定坐低討論下受害人點解比人斬先?

搞到我都好撚亂,洗唔洗研究埋宇宙大爆炸先食早餐
諗起 612 比人狙擊,大量人不停寫 612 乜乜乜 612 物物物。目標就係對家打著黃旗反黃旗「正當化」敵方孤立同原子化己方組織既行為。

估唔到依家講有手足比人舉報國安,都要大家「理性」坐低研究下受害人係咪抵死,而唔係快快手手叫連尼住制止左件事先,行惡既人就係響大家「理性」果陣大搖大擺咁繼續作惡。

anyway 到底變左討論緊d乜? 我自己都失失地焦
如果因為洗版而去報國安
對唔住我完唔認同
你有冇留意過我根本就唔想同你討論 LIKLN 有冇問題,點解你無時無刻都要誘導去討論問題係咪出響 LIKLN 度

因為呢個先係個root cause囉

其實各位見到樓主既用字係相當噁心, 「無時無刻」, 「誘導」, 呢類用詞係明顯先有立場再有討論, 呢個就係樓主既一個大問題.

都係果句, 原則性問題係盡量唔同手足開玩笑, 呢個我認同, 亦係你既中心思想, 個問題係, LKLIN係咪手足?

岩岩就係對付對家將連登當 連龍牆 咁玩

係唔係? 我地除左要問「對家有冇咁做」, 仲要問個scale係幾大, 據個例子, 假設你唔login去政事台, 你見到既係咁樣
https://lihkg.com/thread/190148/page/1
而呢件事係持繼左四年. 四年呀. 成版都係同一個會員既留言, 而都係轉發新聞/ 政治評論.

okay 我地即管當佢係手足, 睇下佢轉發既係邊類型既topic, 就用7日前既post pattern嚟講
https://lihkg.com/profile/25558

13號 12:00 x 3
13號 11:00 x 3
13號 09:00x 3

12號 23:30 x3
12號 22:30 x 3
12號 21:30 x3

12號 18:00x3
12號 12:00 x3
12號 11:00 x 3
12號 10:00 x 3

你見到單單係一日, 呢位會員出左20+個post, 類型係
1. 立場新聞轉發
2. 大紀元新聞
3. 黃世澤評論
4. 眾新聞
5. 沈生

如果你本身係呢堆人既subscriber, 我估你唔需要上嚟洗版? 如果你係唔知佢地講左咩既, 一個好既video + 時事台會比20個post響政事台好? 而家政事台而家唔block佢根本討論唔到, 你覺得佢既存在係幫緊自己人定對家?

最後,斷九估你又會同我遊花園講乜野個個人把尺唔同

又係一個打稻草人. Your argument doesn't sound better by putting shit into others mouth, okay?
究竟題目講緊乜?
比人騎劫緊研究受害人係咪抵死
道理係啱既, 但係人性唔係咁run

我印象中政事台既會員係四個月前就叫LKLIN減少出post, 唔好影響到政事台既運作, 而LKLIN既回應係 "你block左我咪得lo"

呢個世界永遠有作用力同反作用力, 亦有人係道德水平低下, 你好難格硬話「因為你係黃絲所以點點點」. 所以我一直既中心思想就係, 盡量唔好trigger到啲人去走極端.

LKLIN同要告國安果個會員係因果關係, 個因未搞清楚, 抽離個果出嚟做道德批判係冇意思.
anyway 到底變左討論緊d乜? 我自己都失失地焦

因為你廢, 水平唔夠.

而家個討論係針對緊LKLIN既行動(root cause)所引伸出嚟一系列會員既過火行為 (reaction to root cause). 而家你只係針住後半部嚟講, 而唔去問前半部係咩問題.

個比喻係, 因為支共日日放150人落嚟(root cause), 搞到香港民不聊生, 然後有人示威(reaction to root cause), 而樓主而家既做法就係企出嚟話「出嚟示威既都係港獨」, 企圖用道德勒索去end discussion
自己睇#340
政事台不嬲都係無人理㗎啦
入面最多都係五毛出嘅post,或者係時事台嘅post畀連仔調過嚟過冷河啦

其實你唔使打咁大段咁嘅廢話,總之邊個認同黨安法,就以五毛論處!
我上面都有講唔認同,「而因為洗版而去報國安」本身係應該關田Post 屌
但樓主將所有嘢捆綁埋一齊講,令成個討論失曬焦
我上面都有講唔認同,「而因為洗版而去報國安」本身係應該開個Post 屌
但樓主將所有嘢捆綁埋一齊講,令成個討論失曬焦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞