屌Apple 唔係因為一皮嘢多,而係佢嘅product 唔值一皮嘢

535 回覆
1345 Like 111 Dislike
你個類比都幾離題
冇人逼你成皮野買13
你可以轉an
覺得轉an煩可以買部se2 iPhone 11
到個個都覺得唔值買前幾代product 新機sales大不如前apple就會either求變or收皮
伊斯蘭女人有冇得揀?
好嬲好嬲
你下下拉到咁極端咁唔洗討論啦
咁嘅藉口你都信,巴打天真過天真嬌
跟本你入得黎就輸左
點會無分貴定唔貴
當然貴係相對你個人既財產同收入

當然件產品可以唔貴但都唔值
正如大部分人去到十二蚊店
買左舊垃圾唔好用既野
你唔會話好貴 但你會話唔值呢個價

亦都可以貴但值
好似好多人屌樓價貴都照上車
因為佢帶左可能安全感比d傳統既人

但當你覺得樣野價錢唔貴
你對佢既期望值都唔會高 咁就好少覺得唔值
正如你廿蚊買到盒雙拼燒味飯
你都唔會expect佢會皮脆肉juicy
可能分量味道正常你就覺得值

但你既廿蚊相對有錢人既二千蚊係一樣
Android 廠一直都有限cpu速 第一日開始
Apple 「生態圈」用耐左就係困住你無得揀
同出面世界脫節得越耐就越難走,越無勇氣走
iPhone 6 Plus 用到依家仲用到
唔少二世祖都好大駛
當然佢既大駛只係相對我呢d窮人黎講
佢屋企人仲擔心佢用咁少會唔會有咩事
中二病的共通點在於:渴望但同時亦不想被人理解/認同。

中二病在想法上面,有較多與叛逆期相同時期的「去社會化」心理狀態:

個人主義發達
自我中心
用自己的認知定義人事物
突然有超齡的學習慾(前陣子還在讀週刊少年,這陣子卻開始讀英文的原文書)
開始挑戰原本不敢挑戰的領域(不明白咖啡的苦味卻堅持要喝黑咖啡)
喜歡自創名詞
擁有很多奇特的知識
外文能力意外的強悍
不擅長與一般人相處
認為自己擁有占星學或占卜師等特殊能力
想像力發達
個網就你quote既,你咁搵得出黎你仲天真啦
人地引你個source就話番自己個source假 十足啲藍絲話"一定係收左外國錢啦,唔係點會咁做"
對待中二病患者我地應該比多啲包容,空間佢
同意
我覺得真正有錢人係唔會係到討論iPhone 唔iPhone 既問題
我部電話方便到佢做既野就得
佢個product值唔值市場會有定論
硬係要講到自己看透世事既咁既款其實就好討人厭
你估好多人唔知?
好似我咁, 我難道唔知apple封閉咩?
我只係要部電話簡單就okay
係唔係就等同我無brainless盲目?
「貴係相對你個人既財產同收入」呢點已經係唔健康嘅理財觀念
以前iPhone 係真係勁,物有所值
apple 從來都係買個ecosystem
所以二世祖係負面嘅用詞黎
咁你有冇第二個生態圈推介呀?無就唔該收皮

依?咪住 入左第二個圈係咪會唔會都困住呀? 不如玩番Nokia單機啦
原來依家買android係人上人既表現
每年三千蚊換部最新款,好抵玩
你覺得一皮買電話好貴咩?

我唔覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞