屌Apple 唔係因為一皮嘢多,而係佢嘅product 唔值一皮嘢

535 回覆
1345 Like 111 Dislike
最慘佢D科技/產品無人copy到
有人試過抄佢D UI /產品
但只係複製到佢個殼/樣
用起上來又唔夠Apple順
施主要繼續執迷不悟落去真係神仙都難救
原來無咁創新就係垃圾
咁佢一直keep住既 build quality, CS, ecosystem 就一筆勾銷
啲車都係每年加少少馬力,改少少外觀又賣貴啲又唔見你話垃圾既?
佢哋班人要諗辦法套現,捉襟見肘
一萬蚊就可以買到要數以幾百億計研究嘅產品喎
精密而周詳
黃子華話:條裙成萬幾蚊,肯定防彈似啦,區區嗰咖喱魚蛋漬,一定唔怕
又有人攞住支槍指住你去買

蘋果已死啦屌
https://www.bbc.com/news/technology-51413724
起碼你㗎車舊左,車廠唔會改慢你架車
An機耐用度永遠比唔上apple,無論係自己經驗定觀察所得,所以點解apple依然屹立不倒就係咁嘅原因,依期唔啱咪等下期囉,an機都唔係一出新就超好用啦,邊間公司都總係會有失望之作
咁用咩好?
都唔知屌乜 係連登屌佢又睇唔到 咁咪唔好撚買囉又唔係用緊iPhone8之前嘅機 講到交稅要焗住比咁
睇個 post 就見到典型香港人,用錢去諗價值,用市場佔有率做證明,毫無創意概念,冇理解過樓主講嘅所謂 product 係要精益求精,用創意滿足客人,唔係用虛榮同封閉系統困住啲客

Steve Jobs 呢段用返落 Apple 開始啱用

https://www.youtube.com/watch?v=NlBjNmXvqIM
古語有云:
崖山之後無中國
Steve Jobs 之後無Apple
idog本來就係買嚟打下電話傾下whatsapp碌下ig之嘛
話知你垃圾到就咁換個數字
睇住iPhone X Xs 11 12 13
5代嘅「進步」

去到Xs 都仲覺得好high class
但到而家13 好似停咗喺度

iPhone已經唔係cutting edge
唔再係最新最勁最型嘅產品
變左只係穩陣保守羊群產品
唔值咪用an機囉

apple擺明知道班友養到變大肥豬,唔會離開apple生態圈,下年再加價
即係等巴士嘅其中一個
點先算垃圾?又唔係做唔到本身應有功能
不如樓主講下你想蘋果出d咩功能?
咁你咪用android 囉,真係數唔出邊部an 機物超所值
電話只係工具,穩定性好重要,好多基金公司前排wfh,trade十幾二十mil usd 都只係用iphone/iPad。
講講下Apple值唔值一皮你又走去話人地改機 轉移視線做咩

車廠改電腦過廢氣測測有冇聽過丫
https://www.bbc.com/news/business-34324772
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞