屌Apple 唔係因為一皮嘢多,而係佢嘅product 唔值一皮嘢

535 回覆
1345 Like 111 Dislike

安慰自己買貴咗

藝術品係愈嚟愈值錢
隨時間貶值嘅都係消耗品
樓主係覺得唔值
而唔係覺得貴
zuckerberg都係冇tech knowledge既人
elon musk都係冇tech knowledge既人
silicon valley堆engineer都係冇tech knowledge

想知你有幾tech
幾時帶小弟入google參觀下
咁科技就係大家鬥行得快同行得遠
6s而家夠用到啦
係你會唔會用咁解姐
人地買咪買囉,理撚佢咩
有錢就買,無錢咪唔係target customer
走唔岀apple ecosystem 唔等於要用一皮野買新機
Get到個point 未?
幾低質嘅女先會見到iPhone就濕
巴打食開賓妹?
可能部iphone佔左佢唔少錢
iphone亦代表埋佢嘅價值
唔識客觀欣賞唔同嘅產品&科技

唔可以批評佢有份用嘅iphone
唔用iphone嘅人就係雞係死毒撚
係冚家剷之中嘅冚家剷!

有錢有自由意志的話
係唔會care自己係咪用iphone
亦唔會理其他人係咪用iphone
自己揀自己鍾意就得
唔洗迫人用邊部機

值唔值自己識衡量
其實好明顯大家都唔係要求a pple無啦啦整支火箭出黎
多數係係屌緊a pple食相愈來愈難睇
包括擠牙膏同撚狗
個價錢就識火箭咁帶領市場旗艦機要賣過皮

行緊條不思進取既路多點會有新突破
Steve Jobs既a pple我覺得買brand冇乜問題
大家睇到佢係有明確既路
但gay cook各種撚狗炒冷飯擠牙膏就唔好同我講買brand啦

tc眼見成班傻仔改粒制都照狗衝 仲使乜做呀
咁又真係你既睇法好似當初120hz大把idog話電話唔需/肉眼睇唔覺/舊電會倒水等等各種理由去合理化ip行得好慢同時無視競爭對手行得快過你既事實

而事實到最後大家都會明白120hz都的確會有更好既user experience所以ip都係會去跟
只係下下都慢過人咁解

smartphone生態唔係鬥硬件就鬥軟件架啦
我又唔明點解硬件進步係你眼中又唔當係credit
其實你個潛台詞根本係「科技進步咋唔係你叻呀」
但a pple又成日行得慢過人會唔會有d搞笑呢
我當然明你講咩既
但當大家係個os上都好難有重大突破既時候
我比錢買到更好既spec起碼條氣都順
如果我用ip12又想要120hz等左成年睇到ip13咁擠牙膏就當新一代機賣真係好難唔屌出聲
事實係股東好撚鍾意添曲

佢接手到依加股價升左幾撚多倍
係咪因為貴,所以覺得唔值,就真係樓主自己先知了。

好多時 「貴 」同「值」的分別好模糊。

一尺樓20000 貴唔貴?值唔值?
我覺得可以屌apple, 但唔應該屌買apple 的人。
我覺得樓主分唔清到底自己係想屌apple, 定屌買apple 的人。
要精益求精,用創意滿足客人,唔係用虛榮同封閉系統困住啲客

如果你呢句係成立既話 咁an機應該神早就超越左apple啦 an機咁多新技術 又夠open
點解反而apple賣得仲好? 證明左客人唔係淨係考慮呢樣野囉

你比我都係 an機咁多新技術 又摺機又屏下touch 咁又點?
質量唔掂呀嘛 用2-3年就要換機 蘋果呢邊有d人仲用緊6添

人地質量做得好又唔提 人地軟件做得好又唔提 一尾淨係話新一代冇創新就係垃圾
咁你解釋左點解an機咁創新 最後結果係垃圾都不如先啦 係咪直接歸類做買家係on9盲撐就算?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞