屌Apple 唔係因為一皮嘢多,而係佢嘅product 唔值一皮嘢

535 回覆
1345 Like 111 Dislike
點解唔講下400usd以上點分布
你真心膠架喎 你自己都識講功能啦 講乜撚野app?

講功能一定係講蘋果生態圈既技術啦 唔通同你講開機 大細聲 嗰三粒制? 你唔撚好講埋手機尺寸

Btw 你去查下字典啦 普通話咪一樣有手提電話 提提提提你老母臭化閪

Bybyby by你老母the way

一係就全中一係就全英 屌你老母係都要又中又英
英文差就唔係好扮abc啦屌你老母臭閪

註註註註你老母臭閪呀註冊會員 新會然
咁要睇profit既
你賣啲千零蚊既低階機,毛利好低,但薄利多銷咁解
千字文就分下段啦點睇
是但睇左少少
apple watch, apple pencil, airpod呢堆野都肯定唔係apple出先
我要知道一個brand多唔多人選擇睇profit做乜嘢
年年發佈會都有人屌冇新意呀,好貴呀,唔值呀blablabla
講真電話呢樣野一部起碼用2-3年,今年換得既多數都係用緊上幾代
你隔幾代換成部機既experience已經完全唔同
電話有冇需要換你自己去衡量,冇人叫你年年追新
我唔換亦唔代表我換唔起
真係有錢人唔洗做既係唔洗理, 係佢地老豆老母識就得. 以前做過一間公司既老細係啲有錢家族既子孫(穩形富豪), 間公司成日都冇咩生意都可以養幾十人做咗十年8 年, 我地有時都好嘆,只係搵啲野做(如果唔係太揚, 我諗過返工做freelance, 唔好嘥咗啲時間) , 做testing 冇咩實際生意, 公司連做完project 人地未找數都會唔記得追. 聽啲senior講, 呢啲家族屋企驚佢地冇咩世藝走去吸毒群啲唔知咩野人, 有啲正經興趣就不如打本俾佢地一年一大舊錢, 一千幾百萬根本唔係乜, 蝕賺都冇所謂, 當係玩具俾佢地玩, 叫有啲生活寄託. 之後識啲行家都聽到唔少有錢佬既故仔. (好多人痴啲有錢仔身邊, 一有其他人識有錢仔佢地會擋住唔俾佢地識個有錢仔, 唔想冇咗大水喉) 香港真係好多有錢人, 有既都真係好誇張, 出世好命就更加唔洗講, 連錢係咩概念都冇, 因為由細到大都未缺過錢.
香港三成人住公屋,係咪代表佢哋鍾意公屋
對於好多本身用緊iphone既人黎講,新機吸引唔到佢哋換機應該係新增既功能吸引唔到佢哋去換機吧
呢句講得好
兜個圈a pple market share輸左就怪人窮咁又做乜出部se搶中階呀
咪又係輸
就快㗎啦 當年諾基亞都好撚勁㗎 咪原地踏步囉 然後最尾俾Apple搞掂 Apple好快到步返後塵
10年前的確係 但而家你仲係覺得a pple帶領市場就可能要check check啦
但係無搶低階喎

我上面post左400美金(3100港紙)以上

Apple 佔過半market share
等睇Arho Tv條傻仔開箱
Apple最近一兩年既舉動由佢帶起可以成功令到其他廠跟機既係咪帶頭買電話唔跟充電器
13000買legion 5 pro唔好?
路過,樓主其實明唔明咩叫自由經濟?係市場去決定價格,唔係你話唔值就唔值。睇到好尷尬
得罪講句
幾時值過

以前你地咪又係成皮嘢買個 logo
D人量化唔撚到既野就當冇價值
去到樽頸位,Samsung 都出摺機喇,遲d你會見到4摺,6摺 12摺。其實冇咩意思
睇下係系統方面點樣互動得好d
點解淨係比較啲andriod有 iphone冇嘅feature?
Samsung發怖會完點解唔屌佢生態圈冇apple咁完善?冇得同部apple watch/mac/ipad synchronise?
同樣道理點解iphone就一定要有埋android個邊嘅新feature
Apple係賤種死唔加新feature俾你,但一樣有啲野係android機做唔到
值唔值只係睇你個人價值觀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞