屌Apple 唔係因為一皮嘢多,而係佢嘅product 唔值一皮嘢

535 回覆
1345 Like 111 Dislike
啲低能回覆我都費事理,Jobs 係發明 iphone 嘅人,Apple 係佢嘅,佢係 product person,"one more thing" 就係我哋認知嘅創意,冇咗呢樣嘢俾出嚟嘅效果就冇咗 Apple product 自身嘅價值
我係凡人唔敢估佢仲在生會出咩,IoT、smart home 都會方便生活,起碼我呢排聽到身邊好多人攞返 touch ID 同 ANC 出嚟屌,屌咗成年都有,足證 Apple 啲嘢唔再有佢原本嘅價值

俾錢就係幫佢賣牌子唔理顧客嘅心態埋單,但係成件事唔係講緊錢,亦同佢系統生態係咪好用無關,個生態係前朝留低,樓主冇解釋清楚,唔止唔值一皮,一蚊都唔值,所以買其他機
原神夠好玩啦,抄足兩大神作有乜可能唔好玩?咁係咪要玩佢買嘢支持佢個抄嘢心態?不過好多人唔理背後意義,所以熱門,人多就有道理?

科技公司賣虛榮賣品牌?冇撚嘢呀?肯定 Steve Jobs 唔想 marketing dominate 間公司
最on9係An機班d 撚樣唔upgrade, upgrade 時就係買新機

11都出左成年,仲係得2x%,相比之下,iOS 用latest version就得
其實對Apple 無期望左好多年,成日都幻想有取代者,好似當年iPhone 橫空出世收Nokia 皮一樣,但等左好耐都無,只怪An機太垃圾
iOS 年費嚟
硬件俾錢就買到
OS 有錢都買唔到
咩原因令你會覺得An機太垃圾?
碎片化
見到樓上話Apple 精益求精真係笑出聲

steve job 時期,一出新ios 好多人就即upgrade... 相比依家每次新ios 就一大堆bug

仲有Apple 知自己market share 大,出舊屎你班人都照買。咁點解仲要搏老命出新野俾用家?所以依家咪擠牙膏

Apple 仍然咁賣得,係品牌效應 / ecosystem / airdrop
咁就一年
睇嚟又可以推返上年嘅post
可以做手機台年經post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞