屌Apple 唔係因為一皮嘢多,而係佢嘅product 唔值一皮嘢

535 回覆
1345 Like 111 Dislike
但係你假設左佢係貴喎
我係有呢個假設😈
相輔相成架喎
點解a pple由帶領市場去到不思進取
唔通唔關d盲粉事咩
反正我出乜都有人買又生態圈又盛
支牙膏梗係有咁少擠咁少分幾代黎賣啦
所以最抵屌都係d人喎
繼續買就係代表鼓勵呢種風氣

我自己最初就係用ip 中段又試過雙修
發現a pple真係撚狗最後轉會
淨係講緊我成日要用既分割屏幕 多工 雙開等
ios都唔知要等佢擠到幾時
講得好過我好多。 我諗而家蘋果啱啱出咗新機 ,又請咗一班網上洗地人 , 起碼都要吹番一頭半個月,點解蘋果就算垃圾都係最好最好全世界最好!!!

無他嘅,香港啲marketing人最cheap.
蘋果本身都多死忠,唔駛搵pr 洗地都自動有人幫佢奶乾淨
你鍾意啦,如果你個心會好過啲嘅話
佢跟本連我#1 個小段嘢都唔明
唔make sense
你話12去13個leap好細係啱
但買既人唔係全部12上13喎
iPhone 用4-5年係平常事
唔少人係x xs 甚至乎7仔8仔上13
對佢地黎講個升級幅度係好大喎
我想買pro機又冇12pro得13pro揀
咁又叫盲粉啊?
屌公司還屌公司
唔見得大部分user有你所講咁盲目
我明白蘋果啱啱出咗新機, 你哋要做嘢吹奏, 小米係最強嘅競爭對手。 但 見到咁嘅口氣 真係忍唔住每次都笑 。你可唔可以清清楚楚講出嚟,apple for apple, 小米邊忽差過iphone ?

你話萬幾蚊係被動收入,請問係一日,一個月,定係一年? 如果你一個月 有30萬被動收入 ,你一定唔會覺得apple係啲咩高級嘢。 我諗你都唔會明 。我都唔講啦 。

如果你一年先得12萬被動收入 ,咁即係話你手頭投資嘅現金不足250萬, 我唔知 對你嚟講, 咁算唔算窮鬼 。

如果你一年先得一萬, 你落街食多碗粥啦, 唔好喺度廢話。

電話,私家車,手錶,衫,只不過 一舊好似鎖匙扣咁嘅工具 ,代表唔到咩身份 ,亦都冇邊個電話高級啲邊個電話cheap啲 。 真正代表你嘅身份係你有冇腦 ,對人對世界有冇熱誠 ,對朋友對家人 對我哋嘅家園 有冇 忠誠 , 對際遇差過你嘅人有冇憐憫同情 。

你要靠電話顯示你嘅身份, 真係好有問題 ,就好似一個企街sales,帶住隻撈 , 一個公屋居民揸住架凌志 ,一個初級文員去ritz 食tea, 改變唔到什麼 ,明白嗎?
唔否認有人用四五年既但肯定唔係多數囉用呢樣反常既野去spin到唔係擠牙膏先唔make sense
即係小學畢業同文盲比就代表唔算學識少咁

你不仿去下其他post睇下人地屌乜
反正又唔係我作
呢個喺你眼中所謂”反常”既現象咪就係apple其中一個優勢
唔同你抝用數據講嘢

https://deviceatlas.com/blog/most-popular-iphones

下次做下research先立論啦Ching
ifan啲口吻就係咁架啦開口埋口都話人買唔起串人窮

不過經濟係需要有你地呢種人消費先會旺加油
搵得到錢,想要咪買消費得起,搵唔到咪要諗
唔通買鑽石戒指又話唔值?
使唔使喺條女面前講:鑽石都係碳原子組成,戇鳩先會買
on9
最難整嘅chips Apple已經領先好多,同埋而家供應短缺,除咗Samsung冇廠可以出到錢增加生產量
你比「最受歡迎ip型號」我睇做乜
你係咪量想講ip銷量第一?
不如你又睇左#349先啦
下次追左po先先立論啦Ching
咁人地又話唔係鬥硬件麻
其實spec黎講唔係a pple做唔到領先
係不齒佢各種撚狗擠牙膏
對唔上個售價
原來你係諗住prove好多人用舊ip呢樣野
其實大家係香港目測相信都唔會覺得ip7係最用人用掛

雖然我搵唔到獨立關於香港既stats
但我相信呢個stats會更貼近香港既情況
結果又已經唔同左

好老實而家仲用緊ip7既user好明顯就諗住要用盡部機既陽壽
所以係唔係擠牙膏撚狗我諗對佢地都冇乜討論既意義
抄人設計起家既小米而家比吹奏到世界一哥咁
見到都好笑
小米果啲機海,咪又係改少少野,換個幻彩機殼又賣四、五千
樣又要抄足apple 去比啲覺得"唔值"既人去"多個選擇"
咁就係創新吓話
買件衫顯得你瘦咗,又或者拎個手袋顯得你個人高貴咗,都係一種價值

我舉一個例子。你試吓返工同同事講

1. 我買新iPhone
2. 我買新Android

你睇吓邊個問題多啲人俾反應你

只喺得毒撚唔需要同人交流溝通,先唔需要理會呢方面嘅價值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞