屌Apple 唔係因為一皮嘢多,而係佢嘅product 唔值一皮嘢

535 回覆
1345 Like 111 Dislike
講香港做乜?你覺得apple設計一個product剩係會睇香港?
係你目光短淺剩係見到香港情況喺度眾人皆醉我獨醒姐
用盡陽壽咪要換機囉點會冇意義?
為拗而拗
點解唔可以講香港
好似係你quote我然後用一個全球數據話最多人用ip7拗擠牙膏個point

然後我prove返你個數據同我係香港既觀察唔一樣有咩問題?
而家亦有亦一個數據顯示根本i7唔係最多人用

其實擠牙膏根本就係事實
邊有人會話我隔咁多代先買就唔算擠牙膏

學你咁本末倒置係咪ip13將12轉隻色就賣得啦
所有野完全一樣都唔算擠牙膏啦因為完全唔係比ip12用買既
為拗而拗嗰個係你下話
我大概明樓主個point嘅
就係Apple如果俾唔出新嘢就唔好賣到成皮嘢

而事實上Apple係有六七千嘅唔pro機俾人買
Marketing上都將pro同唔pro嘅界線分到好開
但大家最後都係有理冇理追成皮嗰部pro
你窮 唔係apple問題
好多晚打係game入面一個活動都唔止課一皮
買部手機一皮根本抵到爛
其實係,咁鬼多選擇,你覺得貴咪買mini 或者13囉
講到全世界人用iphone一定要攻頂咁

有一班永遠怕同其他人唔同,怕睇唔起自己
著一模一樣既潮牌衫
去一模一樣既地方
做一模一樣既野打卡
而無思考過自己真正享受d乜需要d乜
哪怕係比多d既錢
可能你可以話佢係唔care
但其實真正有幾多人係唔care,個個誠哥咩
整一部手機除左係用家角度出發
仲要顧其他parts 供貨量足唔足夠
採用技術成唔成熟 同現有生態圈整合 仲要平衡成本利潤
因為你一生產就以萬計既數量 有任何瑕疵唔係出個version 2咁簡單 召回幾千萬部電話你估邊個孭飛
咁解釋到點Apple 個product cycles 同創新相對較慢 因為佢唔係只係有新用新 發明左出黎就馬上用 仲要經過一個漫長既 idea validation, user acceptance test 等等先賣到街
後邊動用左幾多人力物力先造就到而家手上部iPhone 13

咁你問我買iphone值唔值呢? 我覺得唔係睇佢發佈果下幾多新features就下定論,應該係一點一點積累
可能我拎上手果下個手感自己覺得鐘意,咁滿意度加啲囉
Airdrop 由MacBook 來回過相去iPhone ,咁滿意度加啲囉
Continuity 係MacBook 改完Notes iCloud 自動sync 過iPhone 繼續edit , 個滿意度又加啲咁
係iMessage 收到女友個animoji ,個滿意度又加啲咁
呢嚟係你買iphone個附加價值,個人覺得好值得
因為apple唔係望住香港個demographic 岀product
係睇哂全世界
多人用舊機意味住新機既潛在客戶有唔少係用緊好多代前既機
呢班人(7-xs用家)買13係其中一個合理既選擇而唔係你地講既盲粉
要打破呢個現狀除非apple消化哂呢批潛在客戶
如果唔係佢會一直擠落去
其實自由市場一直都係咁操作㗎啦
iPhone 佔咗apple收入超過一半,如果將來apple啲新flagships唔好賣個個走去買前幾代佢一定要放棄擠牙膏求變,唔變就自然會收皮,有咩好屌?
慳返啖氣等佢收皮好過啦,我就put 9咗佢啦,你呢?
ip換左三叔s21u 之後,發現除左無得同老婆air drop 之外,好似係90年代突然跳左去2020 年咁
是旦啦 1萬蚊好少姐
嘥氣啦你個講法根本固步自封到不得了
都係果下句如果永遠只target ip7果班人淨係粒A13都可以玩到2046啦
使鬼upgrade相機加120hz咩
5年先出一代新機都得添

點解釋要一年一機又要擠牙膏咪就係profit囉
市場策略第一課根本就係防止現有用戶流失第二課就係同主要競爭對手比較
食飯要睇餸就係咁簡單
只係有堆盲粉令到個常態唔work
最後a pple咪愈行愈偏囉
因為部電話要預左隨時掟落海。完。
係連登買apple 嘢唔攻頂
一律比人屌乾西,咪撚用
講得好 只能靜待蘋果枯萎 市場萎縮
所以我只買佢四千樓下嗰款
你用緊咩價位an機同apple比較
An機價錢由二千到二萬都有
你攞啲3、4000 蚊同apple 比質素實差啲
其實係,但你吹得佢漲咩?部機想點岀係apple決定,而佢岀部新機之前就係睇一系列因素(customer loyalty, user demographic, competitors etc)而落既決定
你可以話apple已經轉型做一間marketing主導既公司,但嗰堆客觀因素唔係所謂既盲粉導致,除非你同我盲粉既定義唔同啦

你所講既第一課同第二課apple都好成功喎
你咁講不如屌佢啲競爭對手唔爭氣搶唔到apple市佔好過啦
市場有無形之手喎
連登仔唔好成日舉世皆醉我獨清咁啦
重度confirmed
I suggest you go out more, or do some proper research. 鑽石就直係 stupid purchase, motivated ONLY by marketing of one company. 呢個係 現今社會大家已經確認了嘅事, 就好似四環素唔應該再食一樣。
其實會唔會係users 令到有咁唔正常既產品更新常態?
迫你公司年年有新野,一年之後就fade out哂啲舊機
唔係個個人都要好似班early adopter 咁下下追新功能
如果apple咁都係行偏左,咁小米果啲一年幾部小改款新機先係正路呀?
iPhone 有啲咩軟件呀 我都話咗你想用嘅幾乎全部都係google冇一隻係iphone嘅
咪就係,根本iphone自己 常用嘅app已經一隻都唔靜, 全部都係google嘅,仲要話自己有軟件有生態圈 乜嘢生態圈呢?
我反而同意你嘅睇法 唯一睇唔慣係死都要吹奏iphone嗰班人 根本就係一隻 電子工具有咩好講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞