屌Apple 唔係因為一皮嘢多,而係佢嘅product 唔值一皮嘢

535 回覆
1345 Like 111 Dislike
不能同意更多,強烈建議以後買電話要考牌
睇嚟清你真係有啲料

著啲衫 去嘅地方 做嘅嘢
冇人著過 冇人去過 冇人做過
其實gay cook有冇誠意帶領a pple做返市場領導者定係一直用生態圈食老本消費ifan大家自己有眼睇

spec跟得慢各種炒冷飯擠牙膏上面亦都解釋哂
都係果句屌得最金都係冇誠意同食相難睇
有冇諗過係屌米跟 a pple行緊歪路
idog買apple其實潛意識都係買個brand姐,買來當fashion咁襯衫,唔會咁認真諗其他野
iOS
咁買Android係買緊咩
無諗過個brand?
無諗過型?
實用為主?
買spec?
iCloud算唔算呀?
你有個cloud provider整合得好過iCloud 我咪服囉
咁andriod機又真係沒著重sell個brand喎,個格調同apple好唔同,真係實用創新為主
值唔值好睇個人,好似前排有個apple包裝工程師拍片講apple products 既包裝,如果佢冇講,你又知唔知apple洗咁多錢係搞包裝到,成日見到啲人笑鳩apple啲野又薄又勝,但問心我有買過唔同既電子品牌既products,係真係得apple既包裝會令我有舒服既feel,近年我覺得apple啲products 將核心放係其他附加既價值到,我自己覺得一萬幾千買部電話又唔算貴既,自己用得舒服開心咪得,反正又成日用。
利申:真係好憎啲用An機既人成日話買Apple係萬幾蚊買部垃圾,我地An機都有萬幾蚊既product啦,陣自卑感真係由內到外散發出黎。
對唔住真係笑到口都大咗 steve jobs在世嗰陣時已經鬧爆icloud 唔使講技術, 係成個設計理念, 公司執行, 長遠策略, 全部錯曬. 情況從來都冇改善過
咁你答唔答到我其他個cloud provider好啲呀?Google Cloud呀?One Drive 呀?
答到先笑好無
Steve 都走左10年 你仲assume呢十年Apple 無adjust過market strategy 咁
所以堅持做an俠
成千個正評
所以唔換新機住

繼續X

啱啱換電再戰兩年
我啲認真post 又唔見咁多人睇
我部X用咗4年仲好順

邊部Android 得呀?
多謝post嘅 兄弟, 亦都要多謝樓主pin咗呢個回覆, 呢一段 之前我冇睇過, 但係 非常同意。 我諗呢度猛嘈嘅ifan多數係睇唔明 或者唔得閒😂。

iphone依家變得好似鑽石一樣, 完全由marketing 來 drive value, 呢樣嘢正係steve講嘅 ,畀marketing嘅人主導間 原本以出色產品聞名的 公司, 所以 蘋果 唔係一間有希望嘅公司,我亦都晨早放曬佢啲股票。

順便提一提 ,香港啲人望住呢段片入面嘅steve,會唔會又有好多人叫佢做做毒撚?

我好遺憾我冇咁嘅資格, 做好似佢一樣嘅毒撚 。喺我眼中呢種毒撚唔係太多,而係太少。 呢個就係一個識得看透事物表面,識得獨立思考嘅人。如果咁係叫毒撚, 做毒撚就係一件非常值得自豪嘅事。

所以 兄弟講得非常啱,呢個post真係睇到香港人嘅本質。 真正錢多,人傻, 戇居扮有料。
本身有I pad 電話用An機

都係覺得an機好用啲
隨你點理解
好想正評
唔係話唔尊重你, 簡單同你講一句, 識講兩句英文同識嘢 ,還爭好遠 ,你睇下 我上一篇嘅回覆 ,steve好多年之前 就話過, 只將蘋果理解成一個marketing strategy,正是致命的錯誤 。

兄弟,講嘢之前要make sure自己真係識咗嘢先講。 留意下呢個post入面講嘢嘅人 其實去到咩level。 你明就明,我自己就十分欽佩 😂

我自己就覺得咁多人講咁多嘢 真正嘅目的係想幫自己友 多啲獨立思考認清生活中好多嘢的真實一面。 當然其中冇腦嘅喺度sell嘢嘅唔計。
唔緊要第一課咪繼續食老本睇下最尾盲粉多定理智既人多囉
btw市佔其實係三叔贏所以第二課其實唔係成功囉
其實APPLE係故意咁做
因為佢知道佢根本冇可能出一部2,3千蚊既機同屌米對打
佢已經放棄左歐美窮撚既市場
唯一焦點真係亞太, 講白D, 大陸喱同港燦既市場
所以佢係刻意走高檔路線
你既問題同HERMES值唔值十皮野一樣, BULLSHIT黎
因為HERMES就係代表你人生既價值
你覺得HERMES唔值咪孭返ADIDAS袋囉
同一道理, IPHONE係唔值一皮, 你唔想買咪用屌米囉
IDENTITY既問題
其實 好多人只係想要部it just works可靠既device
摺moon 120Hz 大多數人care 5G仲多過呢啲
你喺街求其問下啲人 知唔知LCD OLED分別?
Apple就好清楚每個product既定位 市場需要咩
大家想要佢加既feature 唔會係critical到無咗佢唔得 係除咗FaceID帶罩好撚煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞