[現實中學習] AKB48偶像商業模式

572 回覆
382 Like 8 Dislike
A雞B
學到野
雖然佢地團員間融恰麻麻 不過你唔能夠唔認係唱片業賣得咁差 佢仲賣過百萬結果令你佩服同認同
第二位過十幾廿萬真係要去還神

佢同morning 娘分別的確好大 morning娘冇得爭都係事實 不過一位紅既akb成員 要fans冧 加上唔可以太易做錯事 係難 不過你要生活日後好 要做明星 正如有人問 禁戀愛 我覺得有得必有失 你搵緊異性錢 冇可能同你講明明有仔我仲會去扮冧你 呢點唔難明 世界開放左 但兩性關係唔會因為咁而變 佢畀到你親民 鄰家女孩 就係同你有互動 女神唔洗有互動 但鄰家要 同你講 媾女都係取易不取難 好多靚女冇拖拍 點解肥婆有人嫁得出 我覺得其中一個原因 你點都同個有互動易有感情萌生多過冰封女神掛
呢點唔難明啦 佢捉到男性心點 呢點 正如化妝品捉到女性心理一樣 畀個good佢

Exact7ly 講中哂偶像呢個行業點運作

所以點解要明文禁止戀愛真係有跡可尋
(十九) AKB成功之道 –選拔總選舉(6.1)

選拔總選舉嘅魔力係咩? 點解會有人使咁多錢去投票?

由早期總選舉去睇,營運唔改變Center嘅策略製造出矛盾,部分Fans當然希望自己鍾意嘅成員可以得到機會,形成營運重視(官推)同Fans重視(民推)嘅對立。頭三屆第一名嘅競爭非常激烈,加強咗第一名嘅重要性同意義。

以下係頭三屆(2009-2011年)總選舉前三名票數
1st前田敦子 4,630票 | 2nd大島優子 3,345票 | 3rd篠田麻里子 2,852票
1st大島優子 31,448票 | 2nd前田敦子 30,851票 | 3rd篠田麻里子 23,139票
1st前田敦子 139,892票 | 2nd大島優子 122,843票 | 3rd柏木由紀 74,252票
*票數增幅都可以到AKB48嘅成長

頭三屆總選Center只係前田(官推,不動Center)同大島(民推)嘅戰爭,第一二名同其他成員有明顯斷層,突顯出第一名嘅非凡價值。當年兩個人嘅差距好細,所有人都好難預計結果,令到總選舉更精彩更令人着迷。

第四屆(2012年)總選前田敦子畢業,令到第一名位置失去競爭性,大島優子穩奪第一。比較矚目嘅係擔當綜藝搞笑角色嘅指原莉乃由第9位躍升到第4位。但開心咗幾日,就被週刊文春爆出加入AKB48後曾經拍拖。之後喺電台節目入面被秋元康即時調配到正式成立不足一年嘅分團HKT48,要佢去帶新人作為犯戀愛禁止條例嘅補償。

第四屆(2012年)總選舉前三名票數:
1st大島優子 108,837票 | 2nd渡辺麻友 72,574票票 | 3rd柏木由紀 71.076票

其實除咗競爭性之外,總選舉吸引之處係「玩真」(按理性推測),會出現令人意想唔到嘅結果。

票數參考:
https://zh.wikipedia.org/wiki/AKB48%E7%AC%AC13%E5%BC%B5%E5%96%AE%E6%9B%B2%E9%81%B8%E6%8B%94%E7%B8%BD%E9%81%B8%E8%88%89%E3%80%8C%E5%90%91%E7%A5%9E%E7%99%BC%E8%AA%93%EF%BC%8C%E5%8B%95%E7%9C%9F%E6%A0%BC%E3%80%8D
*拉到最底 -> AKB48單曲選拔活動 -> 顯示 -> 可以揀其他年份總選舉資料
呢一篇比較長,會斬開幾次去更新
學到野
雖然佢地團員間融恰麻麻 不過你唔能夠唔認係唱片業賣得咁差 佢仲賣過百萬結果令你佩服同認同
第二位過十幾廿萬真係要去還神

佢同morning 娘分別的確好大 morning娘冇得爭都係事實 不過一位紅既akb成員 要fans冧 加上唔可以太易做錯事 係難 不過你要生活日後好 要做明星 正如有人問 禁戀愛 我覺得有得必有失 你搵緊異性錢 冇可能同你講明明有仔我仲會去扮冧你 呢點唔難明 世界開放左 但兩性關係唔會因為咁而變 佢畀到你親民 鄰家女孩 就係同你有互動 女神唔洗有互動 但鄰家要 同你講 媾女都係取易不取難 好多靚女冇拖拍 點解肥婆有人嫁得出 我覺得其中一個原因 你點都同個有互動易有感情萌生多過冰封女神掛
呢點唔難明啦 佢捉到男性心點 呢點 正如化妝品捉到女性心理一樣 畀個good佢

Exact7ly 講中哂偶像呢個行業點運作

所以點解要明文禁止戀愛真係有跡可尋

好文
講下今日嘅消息

有媒體報導指今日(6月21日)會說明結婚宣言
https://headlines.yahoo.co.jp/hl?a=20170621-01843499-nksports-ent

不過現時都未有消息

爆出成員醜聞嘅週刊文春twitter就寫咗2條tweet:

日文唔叻,譯錯意思希望可以更正
比較早嘅一條:
營運話日後先會見到須藤凜凜花,之後只係集合部分記者,好似喺度講條件,我唔認為呢個係記者會

之後嘅一條:
我哋的確進行咗會面,但媒體所寫嘅並唔係以本人意願去寫。Fan同成員應該最心急想知,請等待聽日嘅報導

大致上佢嘅意思就係營運有媒體操作(注意,係文春嘅「推測」,唔係100%肯定),記者會須藤凜凜花無出現到

要繼續等正式報導,但之後唔知會唔會搵本人出嚟面對記者/公眾
不過現時都未有消息

出左一陣了
不過現時都未有消息

出左一陣了

即刻睇下先
講下今日嘅消息

有媒體報導指今日(6月21日)會說明結婚宣言
https://headlines.yahoo.co.jp/hl?a=20170621-01843499-nksports-ent

不過現時都未有消息

爆出成員醜聞嘅週刊文春twitter就寫咗2條tweet:

日文唔叻,譯錯意思希望可以更正
比較早嘅一條:
營運話日後先會見到須藤凜凜花,之後只係集合部分記者,好似喺度講條件,我唔認為呢個係記者會

之後嘅一條:
我哋的確進行咗會面,但媒體所寫嘅並唔係以本人意願去寫。Fan同成員應該最心急想知,請等待聽日嘅報導

大致上佢嘅意思就係營運有媒體操作(注意,係文春嘅「推測」,唔係100%肯定),記者會須藤凜凜花無出現到

要繼續等正式報導,但之後唔知會唔會搵本人出嚟面對記者/公眾

更正一下:
應該係話今日嘅會面,唔係所有傳媒都可以進入
須藤凜凜花有喺現場

有關嘅報導聽日再整理
唔知會唔會有巴打覺得離題
不過成個post其實都係同AKB48嘅歷史相關

而家係可以最接近事實嘅時間點
可以比事後回顧更仔細了解佢點拆解公關災難
希望大家仍然有心機睇
組織得好好,鐘意AKB咁多年都仲有好多野唔知
今次真係清concept
巴打加油
巴打點睇依家46堀起
肥秋亦都開始對48唔上心
好帖劉明
巴打好有心
Pish

利申麻粉
2017總選舉之亂(2.2)

由6月17日嘅總選開始,相隔5日(6月22日報紙上報導)總算有一個正式交待,隔咁多日先交代當然係商量對策。6月21日同傳媒進行閉門會面,唔係全部媒體都可以進入,例如爆出醜聞嘅八卦雜誌《週刊文春》就被拒諸門外。而且訪問無任何拍攝。

我個人所搵到,媒體發表嘅相只係得4張(1張親筆信):
https://www.nikkansports.com/entertainment/akb48/photonews/photonews_nsInc_1843948-0.html
*全部相都係 (C) AKS = Copyright屬於AKS,記者應該相都唔可以影,由AKS提供

訪問內容主要分為4大類型,以下會按類型講下報導嘅重點:

1 - 未來嘅路向
‧發表嗰陣未決定畢業,當時未同營運正式商討
‧秋元康有提出挽留嘅方案,但本人現時決定畢業,時間未定
‧唔會放棄追逐夢想成為哲學家,但未知會點樣做(藝能/升學)

2 - 點解揀總選舉上發表
‧想自己親口同Fans表達,而唔係由八卦雜誌公開
‧總選係舉同Fans一齊建立嘅特別活動

3 - 交代結婚詳細情形
‧今年男朋友提出畢業後結婚,希望結婚而選擇畢業? -> 無回應
‧無懷孕
‧2015年11月認識,2016年尾左右開始拍拖
‧未決定婚期

4 - 事件過後嘅心情/道歉
‧認為戀愛禁止規則下忍耐住嘅戀愛唔算戀愛
‧對所有批評有所覺悟
‧發表後當日有同NMB48全體傾過,第二日向前輩道歉,向所有成員解釋自己嘅諗法
‧對於已畢業前輩嘅批評,表示因為自己嘅原因破壞前輩建立起嘅總選舉感抱歉
‧事前無同成員傾過,NMB48成員以為結婚係講笑而幫手起哄(因為無現場觀眾),NMB48因為咁受到批評而感到抱歉,但成員無責備佢
‧會出席6月24-25日嘅握手會

既然係閉門會面,可信性就先減一截。報導嘅內容主要都係撲火,須藤凜凜花會畢業先稍微平息AKB48 Fans嘅憤怒(破壞作為AKB48成員嘅規矩、連累其他成員)。同時表示曾經有挽留,令到公眾失去批評營運嘅理據。

今日日本有名人病逝,令到AKB48嘅相關報導已經脫離yahoo jp熱門新聞。不過營運又畀須藤凜凜花出席6月24-25日嘅握手會,一般人應該都可以想像到係風險極高。萬一有激進嘅Fans造出傷害行為,就會動搖到AKB48嘅存續。暫時完全唔明白營運想救火定放火。

下一篇會繼續講下對報導嘅睇法同疑問,希望聽日後日唔會再有大花生,已經好滯

詳細訪問(日文):
https://www.nikkansports.com/entertainment/akb48/news/1843948.html

俾痴線佬襲擊
巴打點睇依家46堀起
肥秋亦都開始對48唔上心

乃木坂46穩步上升
感覺上銷量有機會超過AKB48(總選單之外)
不過未經歷大換血,之後唔知會點

櫸坂46上升速度快,亦投放好多資源入去
けやき坂46收更多人,應該係為咗再提高銷量(加人握手)
出道1年幾就已經接近75萬銷量,三團百萬指日可待

秋元康上唔上心真係好難知,一向都好多野搞
做偶像團總製作人之外仲有好多其他類型嘅工作
偶像團亦都唔只有46 48,仲搞緊二次元偶像
如果對比當初當然係無咁專心

俾痴線佬襲擊

個人嚟講:如果以成員風險管理,唔出席以避風頭較佳。

泰博

俾痴線佬襲擊

個人嚟講:如果以成員風險管理,唔出席以避風頭較佳。

俾人斬點算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞